Lauantai, 26.9.2020 
Kuisma
Talous

Kaupasta kuuluu kummia: miehet ottavat naiset kiinni

  • Karjalainen
Kaupan ala miehistyy. Miesten osuus kaupan palkansaajista kasvoi viime vuonna ja yltää nyt lähes tasoihin naisten määrän kanssa, kertoo Kaupan liitto viitaten Tilastokeskuksen tuoreeseen työvoimatutkimukseen.

Miesten määrä kaupan palkansaajista kasvoi 120 000:een. Naisten määrä kutistui pienimmilleen kymmeneen viime vuoteen: noin 125 000:een. Perinteisesti kauppaa on pidetty naisvaltaisena alana.

Miesten osuus kasvoi, vaikka miesvaltainen tukkukauppa vähensi työvoimaansa kaupan toimialoista eniten. Samaan aikaan avoimien työpaikkojen täyttyminen kesti aiempaa kauemmin. Vähittäiskaupassa työllisten kokonaismäärä ei juuri muuttunut edellisvuodesta, mutta miesten määrä kasvoi reippaasti, jopa 8 000:lla, kun taas naisten määrä pieneni suunnilleen saman verran.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Ilmeisesti kaupassa työvoiman sopeutukset ovat kohdistuneet enemmän naisten ammatteihin, samalla kun avoimiin työpaikkoihin ei löydetä väkeä. Suomessa työmarkkinat ovat sukupuolen mukaan hyvin jakautuneet, ja tämä näkyy myös kaupassa, sanoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Viime vuonna kaupan alalla lisäksi osa-aikaisten työntekijöiden määrä ja osuus alan palkansaajista laskivat hieman. Oman ilmoituksensa mukaan osa-aikaisia oli 60 000 eli 3 000 vähemmän kuin edellisenä vuonna, noin 24 prosenttia alan palkansaajista.

Kaupan työllisistä jopa 19 prosenttia on alle 25-vuotiaita ja 43 prosenttia alle 35-vuotiaita, kun taas kaikista työllisistä vastaavat osuudet ovat 11 ja 32 prosenttia. Nuorten työntekijöiden määrä putosi viime vuonna kuitenkin kaupassa nopeammin kuin taloudessa keskimäärin.

- Kauppa tarjoaa usein ensimmäisen kunnollisen työpaikan nuorille koulun ja opiskelujen jälkeen. Jos mahdollisuudet integroitua työelämään heikkenevät, sillä voi olla kauaskantoiset vaikutukset tulevaisuudessa, Kurjenoja varoittaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi