Maanantai, 6.7.2020 
Esa, Esaias
Talous

Elisa: Emme kierrä lakia datasiirron hidastamisella ulkomailla

  • STT
Elisan mobiili- ja laajakaistaliittymien määrä väheni mutta liiketulos koheni. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto Elisan mobiili- ja laajakaistaliittymien määrä väheni mutta liiketulos koheni. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
Elisa ei katso kiertävänsä lainsäädäntöä datasiirron hidastamisella ulkomailla. Kännykän käytöstä ulkomailla perittävät verkkovierailumaksut halpenevat EU:ssa tämän kuun lopussa. Elisa on päättänyt vastata uuteen tilanteeseen laskemalla ulkomaisen datasiirron nopeutta, ja se on herättänyt kritiikkiä.

- Omasta mielestämme nopeuden lasku estäisi yllätyslaskut asiakkaille. Muutoshan on kaksivaiheinen. On vaikea kiertää puolivalmista lainsäädäntöä, Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila sanoo.

Elisan päätös rajoittaa tiedonsiirtopalvelun nopeutta ulkomailla on parhaillaan Viestintäviraston syynissä. Mattilan mukaan keskustelut viranomaisten kanssa ovat vielä kesken ja yhtiö saattaa vielä muuttaa päätöstään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos virasto katsoo aiheelliseksi, se voi estää Elisan suunnitteleman muutoksen.

- Asia on meillä vielä selvittelyssä, emmekä ole ottaneet vielä kantaa asiaan, kertoo lakimies Johanna Tuohino Viestintävirastosta.

Elisa-tapauksen lisäksi Viestintävirastolla on parhaillaan selvittelyssä myös, onko DNA laskemassa riittävästi verkkovierailupalvelujen hinnoittelua Euroopassa.

"Pahimmillaan merkittäviä korotuksia hintoihin"

Roaming-maksut poistuvat kokonaan ensi vuoden kesäkuussa. Ensi vuoden muutosten yksityiskohdat ovat vielä auki.

Jos osana muutosta ei puututa myös datasiirron tukkuhintoihin operaattoreille, Mattilan mielestä eurooppalaiset operaattorit pääsevät rahastamaan tilanteella suomalaisten operaattoreiden asiakkaita. Tilanteesta hyötyvät esimerkiksi Etelä-Euroopan operaattorit, sillä sinne suuntautuu paljon matkailua Pohjois-Euroopasta.

- Riskinä on, että jos muutokset tehdään ilman tukkuhintoihin puuttumista, meille tulee hintaruuvimainen tilanne. Meidän asiakkaamme käyttävät rajattomasti dataa hinnoittelumme mukaisesti ulkomailla, ja tukkulaskumme tämän osalta voi nousta suuremmaksi, mitä asiakkailtamme itse veloitamme.

- Pahimmillaan ensi vuonna tapahtuvien muutosten myötä joudumme korottomaan merkittävästi omia hintojamme kuluttajille, Mattila visioi.

Tulos nousi

Elisan liiketulos nousi tammi-maaliskuussa 84 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 76 miljoonaa. Myös liikevaihto kasvoi hieman 390 miljoonaan euroon.

Mattilan mukaan tulosta paransivat erityisesti mobiilin palveluliikevaihdon kasvu sekä operatiivisen toiminnan tuottavuuden parantuminen. Älypuhelinten käyttö vauhditti sekä kuluttajien että yritysasiakkaiden siirtymistä nopeiden mobiililaajakaistaliittymien käyttöön.

Elisan mobiililiittymäkanta pieneni alkuvuoden aikana 16 000 liittymällä ja kiinteän verkon laajakaistaliittymäkanta 5 300 liittymällä, yhtiö kertoi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi