Perjantai, 14.8.2020 
Onerva, Kanerva
Talous

Microsoft luopuu älypuhelimista - Suomesta häviämässä 1 350 työpaikkaa

  • STT
Yhtiö kertoi aloittavansa yt-neuvottelut välittömästi. Irtisanottaville on sen mukaan luvassa taloudellisia tukipaketteja ja muuta tukea. Lehtikuva / Vesa Moilanen. Yhtiö kertoi aloittavansa yt-neuvottelut välittömästi. Irtisanottaville on sen mukaan luvassa taloudellisia tukipaketteja ja muuta tukea. Lehtikuva / Vesa Moilanen.
Ohjelmistojätti Microsoft luovuttaa ja ajaa alas matkapuhelinliiketoimintaansa. Isku kohdistuu kovimmin Suomeen, josta häviää 1 350 työpaikkaa. Maailmanlaajuisesti Microsoft vähentää 1 850 työpaikkaa ja tekee noin 855 miljoonan euron alaskirjauksen.

Microsoftin mobiililaitemyyntiä maailmanlaajuisesti johtava Chris Weber vahvisti STT:lle, että nyt julkistettu päätös merkitsee puhelinkehityksen päättymistä Suomessa.

- Voi sanoa, että mobiilipuolemme osaaminen häviää Suomesta näiden vähennysten seurauksena.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Microsoft ei onnistunut kolmantena ekosysteeminä kilpailemaan Android-puhelimien ja Applen iPhonen kanssa, Weber totesi.

Microsoft osti puhelinliiketoiminnan Nokialta syksyllä 2013, sen jälkeen kun Nokia oli pari vuotta aiemmin heikolla menestyksellä ryhtynyt valmistamaan Windows Phone -alustalla toimivia puhelimia.

Kauppahinta oli 5,44 miljardia euroa, mutta Microsoft on sittemmin joutunut toteamaan tehneensä kammottavan huonot kaupat. Viime kesänä yhtiö teki 6,9 miljardin alaskirjauksen matkapuhelinyksiköstä ja vähensi maailmanlaajuisesti 7 800 työntekijää.

Nyt Microsoft ilmoittaa jatkavansa Windows 10 -käyttöjärjestelmän kehittämistä pienille näytöille ja Windows-puhelinten tukemista. Uusia Lumioita ei kuitenkaan ole enää luvassa. Peruspuhelinliiketoiminnan myynnistä Microsoft kertoi viime viikolla.

Bussilla kuulemaan ankeita uutisia

Microsoftin päätös merkitsee töiden loppumista Tampereella, kun taas Espooseen jää joitain tuotekehitystiimejä. Suomeen jää lisäksi Microsoftin myynti- ja markkinointiyhtiö.

Uutinen kerrottiin työntekijöille tiedotustilaisuudessa, jonne Tampereen toimipisteen väkeä kuljetettiin busseilla. Ylempien toimihenkilöiden pääluottamusmies Kalle Kiili oli järkyttynyt, sillä uuteen organisaatioon oli investoitu paljon viime vuoden aikana. Vasta viime kesänä Microsoft vähensi Suomessa 2 300 työpaikkaa, valtaosan jäljellä olevista Nokialta siirtyneistä ihmisistä.

- Eniten harmittaa se, että viime vuonna käytiin isot yt:t ja sen jälkeen muodostettiin uusi organisaatio palvelemaan uutta strategiaa. Emme saaneet yhtään tuotetta ulos uudella strategialla. Homma ammuttiin alas ennen kuin edes päästiin näyttämään markkinoille, mitä nyt tehdään, Kiili sanoi.

Kiilin mukaan irtisanottavat saavat vastaavat irtisanomiskorvaukset ja tukipaketit kuin viime vuonnakin.

- Suuri enemmistö saa halutessaan vuoden palkan ja starttirahoja yritysten perustamiseen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi