Maanantai, 25.1.2021 
Pauli, Paavo, Paul
Talous

Järkyttynyt luottamusmies: Emme saaneet yhtään tuotetta ulos uudella strategialla

  • STT
Microsoft piti tiedotustilaisuuden Espoossa. Kuvassa ylempien toimihenkilöiden pääluottamusmies Kalle Kiili. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Microsoft piti tiedotustilaisuuden Espoossa. Kuvassa ylempien toimihenkilöiden pääluottamusmies Kalle Kiili. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Koko Microsoft Mobilen lopettaminen tuli täysin yllätyksenä työntekijöille. Ylempien toimihenkilöiden pääluottamusmies Kalle Kiili sanoo, ettei ollut edes kuullut sellaisesta, vaikka joidenkin toimipaikkojen sulkemisesta olikin ollut arveluita pahimmissa skenaarioissa.

Hän ihmettelee päätöstä siksikin, että hänen mukaansa uuteen organisaatioon on tehty isot investoinnit vuoden aikana.

- Eniten harmittaa se, että viime vuonna käytiin isot yt:t ja sen jälkeen muodostettiin uusi organisaatio palvelemaan uutta strategiaa. Emme saaneet yhtään tuotetta ulos uudella strategialla. Homma ammuttiin alas ennen kuin edes päästiin näyttämään markkinoille, mitä nyt tehdään, Kiili sanoi puhelimitse STT:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiilin mukaan Microsoft Mobilen työntekijät, työnantajan edustajat ja luottamusmiehet ovat kaikki irtisanomisuhan alla. Hänen mukaansa irtisanottavat saavat vastaavat irtisanomiskorvaukset ja tukipaketit kuin viime vuonnakin.

- Suuri enemmistö saa halutessaan vuoden palkan ja starttirahoja yritysten perustamisiin.

Kiili on järkyttynyt. Hänestä koskaan ei ole hyvä aika irtisanomisuutisille, mutta näinä työttömyysaikoina ja kesän alla se tuntuu vielä murskaavammalta.

- Taloudelliset myyntiluvut siinä tietenkin taustalla on, se on ihan ymmärrettävää. Eivät ne laitteet ole siihen päässeet, mitä on odotettu.

Kiilin mukaan yhtiön päätös tarkoittaa sitä, että Windows 10-käyttöjärjestelmä jää alustaksi, mutta omia laitteita ei enää tehdä.

Hän uskoo, että ohjelmistokehittäjillä ei ole suuria ongelmia päästä uusiin töihin, mutta esimerkiksi mekaniikkapuolella ei ole niin paljon vetoa tällä hetkellä.

Työt loppuvat Tampereella kokonaan, ja Espooseen jää jotain "hyvin vähän". Tampereella työskentelee Kiilin mukaan noin 600 ihmistä.

Kaikkiaan Microsoft vähentää enintään 1 350 työpaikkaa Suomesta. Yt-neuvottelut alkoivat heti.

Viime kesänä yhtiö irtisanoi 2 300 työntekijää.

STTK:n Palola: Irtisanomisen kynnystä pitää nostaa

Toimihenkilöiden keskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola vaatii, että Microsoft kantaa yhteiskuntavastuunsa ja ottaa vastuun irtisanottavien uudelleen työllistymisen tukemisesta. Hänen mukaansa julkisen vallan on lisäksi varmistettava riittävä rahoitus työllistymistä tukeviin palveluihin.

Palola sanoo, että irtisanomisen kynnystä tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä pitää nostaa ja työnantajien vastuuta lisätä.

YTN: Microsoftin järjestettävä irtisanottaville muutosturvaa

Ylempien toimihenkilöiden YTN:n puheenjohtaja Heikki Kauppi sanoo, että on toteutumassa pahin skenaario, jota osattiin pelätä, kun Nokian puhelinliiketoiminta keskittyi Microsoftin käyttöjärjestelmään.

YTN vetoaa tiedotteessaan, että Microsoftin on panostettava kunnollisen muutosturvaohjelman avulla irtisanottavien tulevaisuuteen. Kaupin mukaan aiempien irtisanomisten yhteydessä Microsoft on huolehtinut hyvin henkilöstön työllistymistä tukevista toimista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi