Torstai, 21.1.2021 
Oona, Netta, Aune
Talous

Sipilä: Väliaikaisella ympäristöluvalla ei saada Talvivaaralle rahoittajaa

  • STT
Juha Sipilän mukaan kaivoksen jatkamiselle olisi taloudelliset edellytykset. Lehtikuva / Roni Rekomaa Juha Sipilän mukaan kaivoksen jatkamiselle olisi taloudelliset edellytykset. Lehtikuva / Roni Rekomaa
Entisen Talvivaaran kaivoksen pitkällä olleet rahoitusneuvottelut kaatuivat Vaasan hallinto-oikeuden päätökseen, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo. Samalla hän sanoo, että ei halua muuten arvioida tai arvostella oikeuden päätöstä.

Sipilän mukaan taloudelliset edellytykset kaivoksen jatkamiselle olisi, mutta väliaikaisella ympäristöluvalla yksityistä rahoittajaa ei saada.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoo niin ikään, että Vaasan hallinto-oikeuden päätös entisen Talvivaaran kaivoksen väliaikaisesta ympäristöluvasta oli ratkaiseva yksityisten rahoittajien kannalta. Soinin mukaan aina kannattaa uskoa ihmeisiin ja unelmiin, mutta realismi kaivoksen kohtalosta on "aika kylmä".

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Soinin mukaan pitää toisaalta ymmärtää, että satojen miljoonien eurojen tappioita ei voi loputtomiin tehdä. Kaivoksen kohtaloa Soini pitää yhtenä surullisena tarinana Suomen kaivostoiminnassa.

Arhinmäki: Talvivaaran sulkeminen ainoa oikea ratkaisu

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki katsoo, että päätös aloittaa Talvivaaran kaivoksen alasajo on oikea. Hän ei usko, että yksityistä rahoittajaa kaivostoiminnan jatkamiseen löytyy ja vaatii valtiota etsimään ratkaisuja Kainuun työllisyystilanteeseen. Julkisia investointeja tarvitaan hänestä uusien teollisten työpaikkojen luomiseen.

Arhinmäen mielestä Talvivaara on ollut Kankkulan kaivo, johon on kaadettu rahaa lähinnä markkinointipuheiden ja katteettoman uskon varassa. Pääministeri Juha Sipilä sanoo, että hän ei arvioi tai arvostele hallinto-oikeuden päätöstä, mutta väliaikaisella ympäristöluvalla ei rahoittajaa saada. Siihen rahoitusneuvottelut kaatuivat.

Kainuun maakuntajohtaja ihmeissään korvaavista työpaikoista

Kainuun maakuntajohtaja Pentti Malinen on huolissaan Talvivaaran kaivoksen mahdollisen sulkemisen myötä katoavista työpaikoista. Hallitus on luvannut auttaa kainuulaisia, mutta pelkät lupaukset eivät pitkälle kanna, sillä rahaakin tarvitaan.

- Jatkoaika on kaivoksen kannalta hyvä, mutta hallitus teki asiassa selkeän käännöksen vuoden takaiseen. Viime vuonna oltiin valmiita panostamaan kaivoksen ylösajoon, mutta nyt varaudutaan sulkemiseen. Erityisen kiinnostavaa on, pystyykö hallitus pitämään lupauksensa uusista työpaikoista maakuntaan, Malinen pohtii.

Hyville yrityshankkeille Kainuussa on kysyntää. Sotkamon hopeakaivoksen starttaaminen on enää muutaman kymmenen miljoonan euron päässä. Maakuntaan kaavaillun biotuotetehtaan toteutuminen on sen sijaan pidemmässä kuusessa.

- Matkailu, biotuotetehdas, muutama pieni kaivos, datakeskukset. Niihin voi 1 000 uutta työpaikkaa syntyä, mutta ei siellä mitään Talvivaaran suuruista yksittäistä hanketta ole. Kaikkien yrityshankkeiden toteutuminen vaatii pääomaa kaksi miljardia euroa ja silloin on se tuhat työpaikkaa mahdollista saada, Malinen laskee.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi