Tulosta tämä sivu
Talous

Microsoftilta ja Nokialta irtisanottaville löytynee töitä vaihtelevasti

Nyt työnsä menettävät ovat kuitenkin korkeasti koulutettuja ja siten paremmassa asemassa työmarkkinoilla kuin esimerkiksi he, jotka jäivät ilman töitä Salon tehtaan sulkeuduttua. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen Nyt työnsä menettävät ovat kuitenkin korkeasti koulutettuja ja siten paremmassa asemassa työmarkkinoilla kuin esimerkiksi he, jotka jäivät ilman töitä Salon tehtaan sulkeuduttua. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Ainakin osa Microsoftilta ja Nokialta irtisanottavista löytää uusia töitä. Mitään uutta yksittäistä suurta työllistäjää ei ole tulossa paikkaamaan jätti-irtisanomisissa menetettyjä töitä, mutta pienissä ja keskisuurissa yrityksissä on syntynyt ja syntyy uutta työtä tekniikan alan ihmisille, sanoo Etlatiedon varatoimitusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

- Ohjelmistojen parissa työskennelleiden mahdollisuudet ovat paljon paremmat kuin niiden, jotka ovat olleet niin sanotusti raudan parissa töissä.

Ali-Yrkön mukaan on selvä, että Microsoftin päätös lopettaa matkapuhelinkehitys Suomessa merkitsee eräänlaista aikakauden loppua. Nyt työnsä menettävät ovat kuitenkin korkeasti koulutettuja ja siten paremmassa asemassa työmarkkinoilla kuin esimerkiksi he, jotka jäivät ilman töitä Salon tehtaan sulkeuduttua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Jos jostain tutkimukset ovat yhtä mieltä, niin mitä korkeampi koulutus, sitä parempi mahdollisuus löytää työtä.

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo huomauttaa kuitenkin, että Suomessa on jo ennen viime päivien irtisanomisia 8 000 insinööriä vailla töitä. Pitkäaikaistyöttöminä heistä on yli tuhat.

- Luku on kasvamaan päin, valitettavasti.

Salon mukaan TE-keskusten palvelut korkeakoulutetuille olisi pantava kuntoon, jos valtiovalta haluaa edistää heidän työllistymistään. Korkeasti koulutettuja työttömiä on Suomessa kaikkiaan jo lähes 50 000.

- Nyt olisi hyvä paikka yrityksille, jotka tarvitsevat tuotekehitysväkeä. Työmarkkinoilla on nyt paljon tarjolla, Salo patistaa.

Nokia ja siltä matkapuhelinliiketoiminnan ostanut Microsoft ovat viime vuosina käyneet läpi useita yt-kierroksia ja vähentäneet tuhansia työpaikkoja. Tarkkaa tietoa siitä, miten ja minne näissä kierroksissa työnsä menettäneet ovat työllistyneet, ei ole saatavilla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi