Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Talous

Tuhka paketoi tien rakenteen matalammaksi

  • Esa Kurki
Pielisjoen rantaraitilla on käytetty parinsadan metrin matkalla tuhkasta valmistettua kevytkiviainesta suodatinkerroksessa. Pielisjoen rantaraitilla on käytetty parinsadan metrin matkalla tuhkasta valmistettua kevytkiviainesta suodatinkerroksessa.

Seisomme nyt tuhkan päällä. Hiekkatieaikaan tässä oli kymmenen sentin routanousu talvisin, ja se olisi vaatinut hyvin syvän kiviainesrakenteen, mutta tuhkan ansiosta rakenne on saatu paketoitua noin 50 senttiä matalammaksi, esitelmöi Ecolan Oy:n kehityspäällikkö Mikko Räisänen kevyen liikenteen päällystetyllä rantaraitilla Joensuussa.

Tuhkamateriaali on eristyskyvyltään parempi kuin perinteiset hiekka ja sora -rakenteet, joten routiminen saadaan kuriin ohuemmalla raetuhkakerroksella.

Tuhkan käyttö maarakennusaineena sai kimmokkeen siitä, että toiset tuhkalaadut ovat ravinnepitoisuuksiltaan heikompia, jolloin ne eivät sovellu lannoitteeksi.

– Vuonna 2010 valmistimme ensimmäisen erän maarakentamiseen tarkoitettua rakeistettua tuhkaa, ja kaksi vuotta sitten lanseerasimme kevytkiviaineksen fill-R-nimellä, Räisänen sanoo.

Ecolan tuottaa suurimman osan maarakennusmateriaalista Viitasaaren tehtaallaan, pieni määrä on tehty myös Liperissä Ahonkylässä.

Räisäsen mukaan tuhkamateriaali voi pärjätä hintakisassa noin 200 kilometrin säteellä tuotantolaitoksesta. Materiaalista on kokemusta noin 20 taajama-alueen kohteelta; tänä kesänä kohteita tulee puolenkymmentä lisää.

Ecolanille on rakenteilla uusi tehdas Nokialle, joka lisää selvästi fill-R:n tuotantokapasiteettia. Lannoitetuhkan tuotanto jatkuu Liperissä.

Ecolan toimi aiemmin FA Forest Oy -nimellä, joka sai alkunsa vuonna 2003 Liperin tuhkarakeistamosta.

Lue lisää perjantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi