Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Talous

Käytettyjen asuntojen kauppa lievästi viime vuotta vilkkaampaa

  • Karjalainen

Vanhoja kerros-, rivi-  ja omakotitaloja välitettiin Suomessa toukokuussa prosentin verran edellisvuoden toukokuuta enemmän. Myös välitettyjen käytettyjen asuntojen tammi-toukokuun kokonaismäärässä päästiin lähes prosentin kasvuun edellisvuoteen verrattuna, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

Toukokuun kauppatahdissa oli tuttuun tapaan eroja asuntotyyppien välillä. Käytettyjen rivitaloasuntojen kauppa kasvoi tämän vuoden toukokuussa reilu 3,8 prosenttia vuoden 2015 toukokuuhun verrattuna.

Myös käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppaan kirjattiin lisäystä reilu 1,7 prosenttia edellisvuoden toukokuuhun verrattuna. Sen sijaan käytettyjen omakotitalojen kauppa vähentyi toukokuussa reilulla 3,5 prosentilla edellisvuoden toukokuuhun verrattuna, käy ilmi KVKL:n valtakunnallisesta kauppahintaseurantapalvelusta.

Asuntokaupan kauppamäärien viimeisten vuosien luisun aallonpohja saavutettiin vuonna 2014. Sen jälkeen kauppamäärä kasvoi vuonna 2015. Kiinteistönvälitysalalla on odotettu, että kauppojen määrä jatkaa kasvuaan myös vuonna 2016.

- Kokonaislukujen valossa käytettyjen asuntojen kauppamäärien kasvu ei ole alkuvuonna jatkunut aivan niin vahvassa tahdissa kuin olisimme toivoneet. Vasta huhtikuu toi mukanaan selvästi edellisvuotta suurempia kauppamääriä ja toukokuu jatkoi osaltaan rivi- ja kerrostalojen puolella positiivista kehitystä. Omakotipuolellahan nähtiin jo huhtikuussa vahva 7,5 prosentin piikki ylöspäin, mutta toukokuu korjasi nyt tilannetta hieman alaspäin. Heikomman toukokuun takia omakotitalojen koko alkuvuoden kauppamäärä on tällä hetkellä hieman viimevuotista pienempi, luonnehtii tilannetta KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

- Suomen asuntokaupassa kaupankäynnin vahvistumisen kärki näyttää kohdistuvan tällä hetkellä erityisesti uusien asuntojen puolelle. Isommassa kuvassa positiivista on, että myös vanhojen asuntojen kaupan tilanne näyttäisi olevan kehittymässä jo toista vuotta varovaisesti parempaan suuntaan. Tämä on tärkeää, koska suurin osa Suomen asuntokaupoista tehdään kuitenkin käytetyillä asunnoilla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi