Sunnuntai, 20.9.2020 
Varpu, Vaula
Talous

Talvivaaran Perä: Yhtiön löydettävä uutta liiketoimintaa

  • STT
Toimitusjohtaja Pekka Perän Talvivaara on tällä hetkellä yrityssaneerauksessa. Lehtikuva / Roni Rekomaa. Toimitusjohtaja Pekka Perän Talvivaara on tällä hetkellä yrityssaneerauksessa. Lehtikuva / Roni Rekomaa.
Talvivaaran Kaivososakeyhtiön on löydettävä uutta liiketoimintaa ja hankkeet ovat jo pitkällä, toimitusjohtaja Pekka Perä sanoo. Yhtiö on tällä hetkellä yrityssaneerauksessa.

Perältä kysyttiin yhtiökokouksessa uusista liiketoiminnoista, jotka eivät liity valtion Terrafame-yhtiöön. Perä kertoi esimerkiksi innovaatioista metalli- ja kemianteollisuudessa, joissa pienyritys ei saa ilman apua valmista tuotetta markkinoille. Perän mukaan yhtiössä olisi asiantuntemusta pienyritysten auttamiseen.

- Keksijä ja pari kaveria tarvitsisivat rahaa, kun markkinointi vaatii 10 miljoonaa, Perä sanoi esimerkkitapaukseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- On myös kaivoshankkeita, jotka eivät ole nikkeli- tai sinkkihintasidonnaisia. Kun pääsemme ulos (yritys)saneerauksesta, voimme toimia hyvinkin nopeasti, Perä jatkoi.

Hänen mukaansa yhtiö ei tällä hetkellä ole uskottava neuvottelukumppani yrityssaneerauksen takia. Talvivaaran Kaivososakeyhtiö muutti myös yhtiöjärjestystään, jotta laajempi liiketoiminta olisi mahdollista.

Terrafamelle velkaa

Talvivaaran kaivosta pyörittävä valtionyhtiö Terrafame ilmoitti kesäkuun alussa, että se alkaa periä Talvivaaran Kaivososakeyhtiöltä takaisin 12,8 miljoonan euron saatavia. Terrafame vetäytyi tuolloin tammikuussa tehdystä esisopimuksesta. Perän mukaan esisopimuksen katkeaminen tuli yllätyksenä.

Perän mukaan sopimus olisi mahdollistanut yrityssaneerauksen päättymisen. Hän kuitenkin lisäsi, että Vaasan hallinto-oikeuden ympäristölupapäätöksen jälkeen sopimuksen ehdot eivät täyttyneet.

Perän mukaan uuden liiketoiminnan suhteen jotain pitää tehdä "suhteellisen pian", koska Terrafame ei enää maksa noin puolen miljoonan euron kuukausittaista korvausta Talvivaaran Kaivososakeyhtiön palveluista. Yhtiö maksaa saataviaan Terrafamelle tuottamalla palvelut ilman korvausta. Yhtiökokouksen jälkeen Perä sanoi, että uuden liiketoiminnan valmisteluun on aikaa useita kuukausia.

Talvivaaran Kaivososakeyhtiön yhtiökokouksessa oli noin 80 osakkeenomistajaa tai heidän edustajaansa. He kritisoivat puheenvuoroissaan esimerkiksi Vaasan hallinto-oikeutta, mediaa ja valtion sijoitusyhtiön Solidiumin toimitusjohtajaa Kari Järvistä. Viime vuonna yhtiön hallitukseen valittu Järvinen ei ollut paikalla.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta