Sunnuntai, 20.9.2020 
Varpu, Vaula
Talous

Supercell ei kommentoi myyntihuhuja

  • STT
Peliyhtiö Supercelliä havitellaan Kiinaan, raportoivat useat mediat. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa Peliyhtiö Supercelliä havitellaan Kiinaan, raportoivat useat mediat. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Neuvottelut peliyhtiö Supercellin osake-enemmistön myymisestä Kiinaan jättisummalla ovat pitkällä. Asiasta kirjoittavat nimettömiin neuvottelulähteisiin vedoten muun muassa uutistoimisto Reuters ja Wall Street Journal. Supercell ilmoitti STT:lle, ettei se kommentoi markkinahuhuja.

Viestinten mukaan japanilainen teleoperaattori SoftBank on myymässä 73 prosentin omistusosuuttaan Supercellistä kiinalaiselle sijoitusyhtiölle Tencentille, joka omistaa muun muassa viihde- ja nettipalveluja tarjoavia yrityksiä.

Mediatietojen mukaan kaupan arvoksi on määritelty neuvotteluissa yli yhdeksän miljardia dollaria eli noin kahdeksan miljardia euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

SoftBank osti alun perin vuonna 2013 Supercellistä 51 prosenttia 1,1 miljardilla eurolla, mutta kasvatti viime vuonna omistusosuuttaan 73 prosenttiin.

Vuonna 2010 perustettu Supercell tunnetaan esimerkiksi kansainvälisistä hittipeleistään Hay Day ja Clash of Clans. Yrityksen liikevoitto ylsi viime vuonna 845 miljoonaan euroon edellisvuoden 514 miljoonasta. Liikevaihtoa kertyi 2,1 miljardia euroa.

Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen on sanonut, ettei yhtiö ole missään vaiheessa suunnitellut listautumista pörssiin. Paananen sanoi äskettäin Daily Telegraphin haastattelussa, että pienen ja luovan yhtiön kulttuuri sopisi yhteen pörssin kvartaalitalouden kanssa.

Pelit kestäneet aikaa

Pelialan kattojärjestö Neogamesin johtaja Koopee Hiltunen toteaa, että huhut Supercell-kaupasta ovat kiertäneet jo pitkään. Tässä vaiheessa kyse on kuitenkin vasta huhuista, hän huomauttaa.

Tietojen uskottavuutta lisää se, että Supercellin enemmistöomistaja, japanilainen Softbank on vaikeuksissa maksettuaan kalliisti amerikkalaisoperaattori Sprintistä.

Mediatietojen mukaan kiinalainen Tencent saattaa maksaa Supercellin enemmistöosuudesta yli yhdeksän miljardia dollaria, eli noin kahdeksan miljardia dollaria. Hinta olisi huikea, mutta pelialalla liikkuu suuria rahoja.

Ruotsalaisesta peliyhtiö Kingistä tehtiin kaupat reilun viiden miljardin euron hinnalla viime vuonna. Candy Crush -pelin kehittäneen yhtiön ostaja oli pelijätti Activision Blizzard.

Hiltusen mukaan menestyneiden peliyhtiöiden korkeat hinnat selittyvät sillä, että ne ovat osoittaneet pystyvänsä jatkamaan menestystään.

- Ne eivät ole yhden pelin varassa, Hiltunen sanoi.

Supercellin pelit ovat kestäneet aikaa. Maatilapeli Hay Day julkaistiin 2012, mutta menestyy edelleen. Supercellin suurmenestys Clash of Clans on kolme vuotta vanha, mutta kerää yli sata miljoonaa pelaajaa päivässä.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta