Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Talous

Lähes puolet ei säästä vanhuuden varalle - "Tulotason pudotus tulee yllätyksenä"

  • Karjalainen
Iso osa suomalaisista suhtautuu eläkepäiviin ja vanhuuteen taloudellisesti huolettomasti.

Kyselytutkimuksen mukaan 45 prosenttia ei säästä vanhuuden varalle, 48 prosenttia ei ole laskenut tai arvioinut tulevaa eläkettään ja 59 prosenttia ei ole laskenut tai arvioinut, paljonko tarvitsee säästöjä eläkkeen lisäksi. Moni jättää varautumatta eläköitymiseen rahallisesti edes eläkeiän kynnyksellä. 50-59-vuotiaista vain 26 prosenttia on arvioinut, paljonko tarvitsee säästöjä eläkkeen lisäksi.

- Suurimmalla osalla suomalaisista on erinäisiä suunnitelmia eläkepäivien varalle, mutta moni ei ole varautunut siihen, miten nämä unelmat rahoitetaan. Tulotason pudotus eläkkeellä tuleekin monille yllätyksenä, sanoo finanssikonserni Investiumin hallituksen puheenjohtaja Tarkko Laitinen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kysely kertoo, että vanhuuden varalle säästää 38 prosenttia vastaajista. Laitisen mukaan suomalaisille tärkein syy säästää ja sijoittaa on juuri vanhuuteen varautuminen. Monet ovat huolissaan siitä, riittääkö eläke elämiseen ja miten esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelut pystytään järjestämään tulevaisuudessa.

- Suosituin sijoituskohde ja säästämismuoto ovat säästötilit.

Kyselystä selviää myös, että 71 prosenttia suomalaisista ei ole suunnitellut jättämäänsä perintöä verotuksen kannalta. Perintöjen verotehokkuuden suunnittelu on suosituinta 60-70-vuotiaiden keskuudessa. Heistä 35 prosenttia kertoo suunnitelleensa jättämäänsä perintöä verotuksen kannalta.

- Lähtökohtaisesti perintöveroa joudutaan maksamaan sitä vähemmän, mitä pienemmissä osissa perintöä jaetaan ja mitä aikaisemmin sitä aletaan henkilön elinaikana antaa. Moni jättää kuitenkin perintöveron suunnittelun kokonaan tekemättä ja siirtää omaisuuttaan näin ollen mieluummin valtiolle kuin läheisilleen.

Investiumin teettämään kyselytutkimukseen vastasi 1 001 henkeä maaliskuussa. Kohderyhmänä olivat 18-70-vuotiaat suomalaiset. Tutkimuksen toteutti markkinatutkimusyhtiö M3 Research Oy internetpaneelissa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi