Perjantai, 24.11.2017 
Lempi
Talous

Neljäsosa suomalaisista ei säästä eikä sijoita ollenkaan

  • Karjalainen

Suomalaisista noin 60 prosenttia arvioi pystyvänsä säästämään tai sijoittamaan yli 50 euroa kuukaudessa ilman, että he joutuisivat kohtuuttomasti tinkimään muusta. 39 prosenttia arvioi pystyvänsä säästämään jo yli 100 euroa kuukaudessa.

Noin neljäsosa suomalaisista ei säästä tai sijoita ollenkaan. Heistä kuitenkin puolet kokee, että voisivat aloittaa säästämisen.

- Suomalaiset arvioivat melko maltillisesti säästämiseen ja sijoittamiseen käytettävissä olevat varansa. Yleinen kokemus on, että pitäisi tienata vähän enemmän sijoittamisen aloittamiseksi. Myös keski- ja hyvätuloisemmat ovat usein mitoittaneet menonsa tarkasti nykyisille tuloille ja ajattelevat elävänsä budjettinsa äärirajoilla, kertoo finanssikonserni Investiumin hallituksen puheenjohtaja Tarkko Laitinen.

Suomalaiselle sijoittajalle on ominaista riskien välttely. Tutkimustulosten perusteella ylivoimaisesti suomalaisia eniten kiinnostavin säästämis- tai sijoituskohde on oma pankkitili, jota 40 prosenttia vastaajista piti kiinnostavana. Seuraaviksi kiinnostavimpina kohteina vastaajat pitivät omaa asuntoa (27 %), rahasto-osuuksia (24 %) ja suoria osakesijoituksia (19 %).

Tutkimus toteutettiin markkinatutkimusyhtiö M3 Research Oy:n internet-paneelissa. Tutkimukseen vastasi 1001 vastaajaa.

Lähde: Investium