Torstai, 24.1.2019 
Senja
Talous

Virasto: Tässä asiassa Suomi on Euroopan unionin paras

  • Karjalainen

Tuoteväärennösten ja piraattituotteiden suhteellinen vaikutus myynnin ja työpaikkojen menetyksiin on Suomessa kaikkein pienin: myynnin suhteellinen menetys on vain neljännes EU:n keskiarvosta. Suhteelliset menetykset ovat kaikilla aloilla huomattavasti alle EU:n keskiarvon, musiikkitallenteita lukuun ottamatta.

Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto toteutti teollis- ja tekijänoikeuksien loukkausten eurooppalaisen seurantakeskuksen kautta sarjan tutkimuksia, joissa arvioitiin, että yli 48 miljardia euroa eli 7,4 prosenttia kaikesta myynnistä menetetään joka vuosi yhdeksällä alalla markkinoilla olevien tuoteväärennösten vuoksi.

Joka vuoksi EU:n talousalueella menetetään lisäksi 35 miljardia euroa kyseisillä aloilla harjoitetun väärentämisen ja piratismin välillisten vaikutusten seurauksena, kun valmistajat ostavat vähemmän tavaroita ja palveluita alihankkijoilta. Kerrannaisvaikutukset tuntuvat muillakin aloilla.

Kyseiset yhdeksän alaa ovat kosmetiikka ja henkilökohtainen hygienia; vaatteet, jalkineet ja asusteet; urheilutarvikkeet; lelut ja pelit; korut ja kellot; käsilaukut, musiikkitallenteet, alkoholijuomat ja lääkkeet.

Myyntitappiot ilmenevät puolestaan lähes 500 000:na suoraan menetettynä tai syntymättä jääneenä työpaikkana näillä aloilla EU:ssa, kun lailliset valmistajat ja toisinaan myös kyseisten tuotteiden jakelijat työllistävät vähemmän ihmisiä kuin tekisivät ilman väärentämistä ja piratismia. Kun väärennöksistä aiheutuvat kerrannaisvaikutukset muilla aloilla otetaan huomioon, muualla EU:n taloudessa menetetään vielä lisäksi 290 000 työpaikkaa.

EUIPO suoritti tutkimukset maaliskuusta 2015 syyskuuhun 2016. Tavoitteena oli muodostaa kattavampi kuva väärentämisen ja piratismin taloudellisista kustannuksista EU:ssa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa