Torstai, 20.9.2018 
Varpu, Vaula
Talous

Ranskalainen AXA on suurmetsänomistaja Pohjois-Karjalassa - omistaa jo yli 5 000 hehtaaria

  • Karjalainen
  • Jouni Turunen
Ranskalainen vakuutusjätti AXA ostaa Suomesta yli 14 000 hehtaaria käsittävät metsätilat. Metsistä noin 3 000 hehtaaria sijaitsee Pohjois-Karjalassa Joensuun, Polvijärven ja Lieksan alueella.

Kyse on Taaleri Pääomarahastot Oy:n hallinnoiman Taaleri Metsärahasto I Ky:n metsäalueista, ja kauppa on määrä saattaa voimaan kuluvan vuoden loppuun mennessä. Taaleri kirjaa kaupan toteutuessa noin 2,7 miljoonan euron nettotuottopalkkion; varsinaista kauppasummaa ei julkisteta.

Taalerin metsäsijoituksista vastaava Jyrki Ketola kertoo, että kyseinen metsärahasto on perustettu vuonna 2012 ja rahastoon on sijoittanut 140 sijoittajaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sijoittajat ovat saaneet rahastosta vuotuista tuottoa ja kaupan toteutuessa ja rahaston purkautuessa heille realisoituu selvästi suurempi summa kuin mitä he sijoittivat rahastoon.

AXA omistaa maakunnassa metsää jo runsaat 5 000 hehtaaria, sillä vuonna 2015 UPM myi AXA:lle noin 2 300 hehtaarin metsäalueet Lieksasta ja Tohmajärveltä. Kyseisten maiden hoito jäi UPM:lle ja myös uuden kaupan käsittämistä metsistä tehtäneen sopimus suomalaisosapuolen kanssa.