Tiistai, 25.9.2018 
Kullervo
Talous

Luke: Kiina siivittää lautaviennin ennätykseen

  • Esa Kurki
  • Marko Puumalainen
Sahatavaran viennissä taotaan tänä vuonna taas uusi ennätys, Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi metsäsektorin tuoreessa suhdannekatsauksessaan. Sahatavaran vienti on nousemassa ensimmäistä kertaa 9 miljoonaan kuutiometriin. Viime vuoden edelliseen ennätykseen on tulossa 5 prosentin parannus.

Kiina nousee sahatavarassa tärkeimmäksi vientimaaksi niin määrällä kuin viennin arvolla mitattuna. Kuusisahatavaran ohella Kiina vetää entistä enemmän myös mäntytavaraa, ja mäntyvirtoja on voitu siirtää Kiinaan ongelmallisiksi muodostuneilta Pohjois-Afrikan markkinoilta.

Luke ennakoi, että ensi vuonna viennin kasvu hidastuu ja yltää 9,2 miljoonaan kuutioon. Tuotannon arvioidaan kasvavan tämän vuoden 12:sta 12,3 miljoonaan kuutioon. Luken mukaan sahateollisuuden kannattavuus on säilymässä tänä ja ensi vuonna ennallaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomen Sahateollisuus ry:stä kerrotaan puolestaan, että viime vuonna viennin arvo nousi 1,6 miljardiin euroon ja tänä vuonna kasvu jatkuu. Sahateollisuudessa ei kuitenkaan riemuita, vaan kannattavuutta ja kilpailukykyä pidetään muihin maihin nähden heikkona.

- Korkea kustannustaso, tukin ja kuidun vääristynyt hintasuhde sekä tukipolitiikalla sotkettu puru- ja kuorimarkkina pudottavat suomalaiset kannattavuudessa havusahatavaran tuottajien hännille. Lisäksi toimialaa painaa epäsuotuisa valuuttakurssikehitys, Sahateollisuus ry listaa tiedotteessaan.