Keskiviikko, 17.10.2018 
Saana, Saini
Talous

Kyösti Kakkonen ärhäkkänä yrittäjäpäivillä: Yleissitovuus on kirosana

  • Jaana Kainulainen
  • Jaana Kainulainen
Yrittäjäpäiville osallistuvat myös Joensuun Yrittäjien toiminnanjohtaja Riku Tapio (vas.) ja Joensuun kaupungin elinkeinojohtaja Mikko Härkönen. Yrittäjäpäiville osallistuvat myös Joensuun Yrittäjien toiminnanjohtaja Riku Tapio (vas.) ja Joensuun kaupungin elinkeinojohtaja Mikko Härkönen.

Tunnettu joensuulainen monialayrittäjä ja -sijoittaja Kyösti Kakkonen ei säästä sanan säilää kritisoidessaan nykyistä työehtosopimusjärjestelmää.

- Yleissitovuus on kirosana. Ei sellaista tunneta esimerkiksi Ruotsissa. Järjestelmämme on rakennettu toisenlaiseen aikaan. Nykyiset pelisäännöt eivät edesauta yritysten kilpailukykyä.

- Paikallinen sopiminen olisi koko kansakunnan etu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kakkonen näkee, että sopimusvapaus tasoittaisi toimialan sisäisiä ja alueellisia kilpailuedellytyksiä.

- Myös työntekijät hyötyisivät yksilöllisistä sopimuksista. Mielestäni höpinä ja tasa-arvo-puheet pitää unohtaa. Asia on vain niin, että ihmisten työpanokset eivät ole samanlaisia. Miksi siis palkan pitäisi olla sama? Tilanne on epäreilu. Työntekijöillä pitäisi olla mahdollisuus mitata markkina-arvoaan, totesi Kakkonen ja vertasi samaan hengenvetoon ay-liikettä mafiaan.

Kakkosen mielestä vanhanaikaisten työehtosopimusten puolustaminen on ay-liikkeeltä itsekästä vallankäyttöä ja epäisänmaallista toimintaa.

- Suomi musealisoituu, harmitteli Kakkonen.

Kyösti Kakkonen osallistuu parhaillaan Joensuun areenassa pidettävään Suomen Yrittäjien liittokokoukseen. Hän on yksi 130 liittokokousedustajasta.

Liittokokous ottaa kantaa moniin yhteiskunnallisiin asioihin, joista yksi lienee suomalainen työehtosopimusjärjestelmä. Samaiseen asiaan liittyi aiemmin aamulla julkaistu yrittäjägallup.

Myös Suomen yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen ja toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ovat sitä mieltä, että suomalainen työmarkkina kaipaa rakenteellisia uudistuksia.