Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Talous

Hirvivahinkoarvioinnit yli tuplaantuneet - taustalla keväällä tehdyt muutokset

  • Esa Kurki
  • Marianne Haverinen
Metsänomistajat ovat hakeneet tänä vuonna korvauksia hirvien aiheuttamista metsävahingoista selvästi viime vuotta vilkkaammin. Suomen metsäkeskuksen mukaan marraskuun puoliväliin mennessä oli vahinkoarviointipyyntöjä tullut yli kaksinkertainen määrä siihen nähden, mitä viime vuonna vastaavaan aikaan.

Vahinkoarviointeja oli tehty marraskuun puoliväliin mennessä noin 2 640 hehtaarilla, kun vuosi sitten hehtaarimäärä oli 1 204.

Korvaushakemusten määrän arvioidaan nousseen pitkälti sen vuoksi, että vahinkoarviointiin ja korvauslaskentatapaan tehtiin keväällä muutoksia. Metsänomistajat voivat saada nyt samasta vahingosta noin neljänneksen paremman korvauksen kuin aiemmin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maakunnittain tarkastellessa vahinkoarvioita on tehty eniten Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa ja Pohjois-Karjalassa.

Pohjois-Karjalassa arvioita on tehty eniten, runsaan sadan hehtaarin verran, Joensuussa. Myös Kontiolahti, Polvijärvi ja Lieksa ovat työllistäneet maastoarviointien tekijöitä vilkkaasti.

Metsänomistajat voivat hakea hirvituhoista korvausta Metsäkeskuksesta. Korvaussummassa otetaan huomioon kolmen viime vuoden aikana aiheutuneet vahingot.

Hirvivahinkojen korvausten määrä on Suomessa ja Pohjois-Karjalassa romahtanut vuosikymmenen aikana. Korvaussumma oli maakunnassa 10 vuotta sitten yli 400 000 euroa, kun viime vuonna maksettiin korvauksia vain 15 000 euroa.

Hirvituhojen ilmoittamiskynnystä on nostanut tieto, että tuhojen pitää olla melko mittavia, ennen kuin korvausta on saanut.

Suomen metsäkeskus jatkaa tänä vuonna vahinkoarviointeja maastossa niin kauan kuin se on mahdollista, mutta osa arvioinneista on siirtymässä ensi vuodelle.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa