Tiistai, 26.1.2021 
Joonatan
Talous

Video: Outokumpuun suunnitteilla 150 henkilöä työllistävä kaivos - tavoitteena akkukemikaalien tuotanto

  • Jani Leinonen
  • Kuvat ja video: Jarno Artika
Kuvassa Finncobaltin osakas Markus Ekberg (oik.) ja Zakhar Nikitin. Kuvassa Finncobaltin osakas Markus Ekberg (oik.) ja Zakhar Nikitin.

Yksityinen suomalainen kaivosalan kehitysyhtiö FinnCobalt on käynnistänyt Outokummun kaupungissa sijaitsevan Hautalammen malmion kehityshankkeen. Hankkeen tavoitteena on ottaa tuotantoon entisen Outokummun kuparikaivoksen alueella sijaitseva koboltti-nikkeli-kuparimalmio ja tuottaa siitä kasvavan sähköautoteollisuuden tarvitsemia akkuihin käytettäviä koboltti- ja nikkelikemikaaleja.

FinnCobalt on hankkinut alueen maa-alueet ja mineraalioikeudet omistukseensa noin vuosi sitten ja kehittänyt hanketta siitä lähtien. Seuraavan kahden vuoden aikana yhtiön tavoitteena on selvittää malmista saatavien rikasteiden soveltuvuus akkukemikaalien tuotantoon. Hanketta valmistellaan yksityisellä rahoituksella ja Tekes’in myöntämällä lainalla.

Hautalammen kaivos on ollut lyhyen aikaa tuotannossa 1980-luvun puolivälissä. Kaivokseen on tehty valmiiksi vinotunneli ja osa maanalaisesta tunneliverkostosta. Louhittu malmi rikastettiin Outokummun kuparikaivoksen Keretin rikastamossa. Koboltin silloinen hinnanromahdus lopetti projektin ja Outokumpu luopui omasta kobolttituotannostaan. Kohteella on voimassaolva, louhinnan mahdollistava ympäristölupa. Osana kehitysprojektia yhtiö selvittää rikaste- ja kemikaalituotannon sijainti- ja toteutusvaihtoehdot.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toteutuessaan kaivos- ja kemikaalitehdas tulisi työllistämään noin 150 henkeä ja toimimaan vähintään seitsemän vuotta. Vuotuinen tuotanto vastaisi noin 30-50 000 sähköauton akun koboltti- ja nikkelitarvetta.

Koboltin hinta on noussut viimeisen vuoden aikana noin nelinkertaiseksi. Hinnan odotetaan kohoavan entisestään johtuen ennakoidusta sähköautojen akkuteollisuuden vetämästä kysynnän kaksinkertaistumisesta.

FinnCobalt kertoo tiedotteessaan, että maailman koboltista noin 65 prosenttia tuotetaan Kongosta ja merkittävä osa siitä epävirallisista kaivoksista lapsityövoimaa käyttäen. Tuotantoon onkin kohdistunut jatkuvasti kasvavaa kritiikkiä. Myös nikkelin kysynnän ja hinnan odotetaan jatkossa nousevan.

Markus Ekberg esittelee Keretin malmion koekaivauksia allaolevalla videolla.

Jutun otsikkoa muokattu 13.12.2017 kello 13.49.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi