Tiistai, 26.1.2021 
Joonatan
Talous

Outokummun kobolttikaivoshankkeelle rahoitus Kanadasta

  • Ilkka Ritvanen
  • Esa Nevalainen
Hautalammen malmio ulottuu Keretin tornilta etualalla näkyvien Hautalampien alle. Kauan tiedossa olleen malmion kiinnostavuus on kasvanut koboltin hinnannousun myötä. Hautalammen malmio ulottuu Keretin tornilta etualalla näkyvien Hautalampien alle. Kauan tiedossa olleen malmion kiinnostavuus on kasvanut koboltin hinnannousun myötä.
Outokummussa sijaitsevan Hautalammen koboltti-nikkeli-kuparimalmion hyödyntämistä suunnitteleva FinnCobalt on tehnyt hankkeen jatkorahoituksesta aiesopimuksen kanadalaisen kaivoskehitysyhtiön kanssa.

Aiesopimuksen mukaan Explorex-yhtiö sijoittaisi hankkeen valmisteluun 2,5 miljoonaa dollaria eli vähän yli kaksi miljoonaa euroa kahden vuoden aikana.

- Yritimme ahkerasti saada tähän suomalaista rahoitusta, mutta sitä vain ei löytynyt, Markus Ekberg sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilomantsissa kultaa kaivavan Endominesin johdosta viime vuonna syrjään siirtynyt Ekberg on yksi FinnCobalt -toiminimen taustalta löytyvän Vulcan Hautalampi Oy:n omistajista.

Varsinaisen sopimuksen tekemiseen on aikaa 90 päivää.

- Tässä on tehty aika paljon töitä tämän suhteen, joten minä ainakin olen luottavainen, että nyt päästään eteenpäin, Ekberg sanoo.

Kaivostuotannon käynnistäminen olisi 50-100 miljoonan euron investointi.

Suunnitelmien mukaan malmiota voitaisiin päästä louhimaan ja jalostamaan vuonna 2020 tai 2021. Kaivos ja kemikaalitehdas työllistäisivät arvioiden mukana noin 150 henkilöä. Malmia riittäisi ainakin seitsemäksi vuodeksi.

Koboltin ja nikkelin kysyntä on kasvanut voimakkaasti sähköautojen yleistymisen myötä, sillä niitä tarvitaan akkujen valmistamiseen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi