Maanantai, 17.12.2018 
Raakel
Talous

Pikavippien sääntely kiristyy – korkokatto myös yli 2 000 euron luottoihin

  • STT
Pikaluottojen sääntelyyn on tulossa kiristyksiä. Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan korkokatto ulotetaan koskemaan myös 2 000 euron pikaluottoja sekä sitä suurempia luottoja.

Tällä hetkellä korkokatto koskee vain alle 2  000 euron luottoja. Häkkänen on käynnistänyt valmistelun, jossa korkokatto määritellään myös suuremmille luotoille.

–  Selvää on, että korkokaton tulisi nykyiseen tapaan kattaa kaikki luottokustannukset eli luoton korko ja muut luottosopimuksen perusteella perittävät kulut, Häkkänen sanoo tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ministerin mukaan luotonantajat ovat reagoineet nykyiseen korkokattoon myöntämällä pääosin sen ulkopuolelle jääviä suurempia luottoja, joissa todelliset vuosikorot ovat olleet korkeita.

Hallituksen esitys sääntelyn kiristämisestä on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä. Toimilla pyritään puuttumaan suomalaisten kasvavaan ylivelkaantumiseen.

Tarkoituksena on myös selkiyttää tilanteita, joissa korkokattoa on rikottu. Häkkäsen mukaan tällöin kuluttajalla ei olisi velvollisuutta maksaa korkoa tai muita luottokustannuksia lainkaan.

– Tämä toimisi sanktiona luotonantajalle, joka on rikkonut lakia. Uskon, että tällä olisi myös ennalta ehkäisevä vaikutus, jolla estettäisiin lainvastaisten ehtojen käyttöä.

Lainvalmistelun tueksi asetetaan seurantaryhmä, jossa on edustus myös finanssialalta.

Ylivelkaantumisen ehkäisy on esillä myös hallituksen huomenna alkavassa kehysriihessä. Häkkäsen mukaan tavoitteena on vahvistaa talous- ja velkaneuvonnan resursseja, jotta mahdollisimman moni saa apua ajoissa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa