Keskiviikko, 12.12.2018 
Tuovi
Talous

Selvitys: Elintarvikehankintojen vastuullisuus maakunnassa jälkijunassa

  • Esa Kurki
  • Jarno Artika

Pohjois-Karjalan kuntien elintarvikehankinnoissa vastuullisuus- ja laatukysymyksiin kiinnitetään vähemmän huomiota kuin muualla maassa.

Valio Oy:n toimeksiannosta tehty valtakunnallinen selvitys virkamiehille ja poliittisille päättäjille osoittaa, että maakunnan kuntien hankinnoissa esimerkiksi raaka-aineiden jäljitettävyys huomioidaan vain alle puolessa ja puhtaus hieman yli puolessa kunnista, kun valtakunnallisesti vastaavat prosentit ovat 86 ja 77.

Yksikään selvitykseen vastanneista 12:sta maakunnan kunnasta ei ilmoittanut huomioivansa antibioottien vastuullista käyttöä ruuantuotannossa. Luomutuotteet on sen sijaan huomioitu "luomumaakunnassa" muuta Suomea selvästi paremmin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Erityisesti poliittiset päättäjät toivovat lisää painoarvoa tuotteiden paikallisuudelle. Isoimpina pullonkauloina kotimaisten ja paikallisten tuotteiden hankinnan lisäämiselle nähdään hankintalaki ja puutteet hankintaosaamisessa. Selvityksen on tehnyt Aula Research Oy.

Valion edunvalvontajohtaja Riitta Brandt toteaa, että Motivan julkaisema opas ohjeistaa, mitä laadullisia kriteereitä kunnat voivat käyttää hankinnoissa. Valiossa on toiveena, että muut kriteerit kuin hinta painottuisivat enemmän julkisissa hankinnoissa.

- Voidaan vaatia ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden kannalta mahdollisimman hyvää tuotantotapaa, eli esimerkiksi sitä, että lehmien valkuaisrehuna ei saa käyttää soijaa. Suomalaisilta tiloilta vaaditut toimet eläinten hyvinvoinnin lisäämiseksi olisi suotavaa ottaa huomioon myös hankintakriteereissä, Brandt arvioi.

Aiheesta lisää Karjalaisen tilaajille:

Pohjois-Karjalaan perustettiin eettinen neuvottelukunta - tarkoitus lisätä läpinäkyvyyttä

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa