Torstai, 29.10.2020 
Alfred, Urmas
Talous

Fortumin mukaan Venäjällä on menossa lokakampanja – "taustalla kaupalliset syyt"

  • STT
Energiayhtiö Fortum uskoo, että yhtiöstä Venäjällä levitetyissä virheellisissä tiedoissa on kyse "klassisesta lokakampanjasta". Fortumin mukaan yhtiöön ja sen johtohenkilöihin on kohdistunut ainakin verkossa lukuisia virheellisiä väitteitä ja huhuja.

–  Tiedämme, että nämä artikkelit on julkaistu sivustoilla, jotka eivät toimi normaalein toimituksellisin periaattein. Olemme lähestyneet julkaisuja ja pyytäneet korjaamaan ja poistamaan virheelliset tiedot, mutta se on ollut tuloksetonta, kertoi viestintäjohtaja Pauliina Vuosio tiistaina STT:lle.

Fortum ei näe jupakassa poliittista ulottuvuutta, vaan yhtiö arvioi, että taustalla ovat kaupalliset syyt. Tällä Fortum viittaa ostotarjoukseensa saksalaisesta energiayhtiöstä Uniperistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uniper-kaupan toteutuminen edellyttää lupaa Venäjän viranomaisilta. Koko Uniper-järjestely on ollut tarkoitus saada päätökseen kesällä.

–  Juttujen sisällöstä ja kontekstista olemme tulleet johtopäätökseen, että tällä on yhteys Uniper-prosessiin, Vuosio sanoo.

Sisäistä mittelöä Venäjällä?

Apulaisprofessori Veli-Pekka Tynkkynen Aleksanteri-instituutista arvioi, että Fortum-kohun mahdollisia selityksiä ovat esimerkiksi Venäjän energia-alan sisäinen mittelö sekä venäläisille suunnattu sisäpoliittinen viesti siitä, että muut valtiot haluavat Venäjälle pahaa.

Tynkkysen mukaan energiayhtiö Uniperin osto on yksi mahdollinen selitys.

–  Tarkoituksena voi olla pedata parempia positioita venäläisille firmoille asettamalla Fortum huonoon valoon. Tämä voi vaikuttaa Fortumin tuleviin investointeihin Venäjän energiasektorilla.

Virheellisiin tietoihin on viitattu myös ainakin ekonomisti Mihail Deljaginin mielipidekirjoituksessa Venäjän virallisessa mediassa. Tynkkynen kuvailee Deljaginia presidentti Vladimir Putinin lähipiirin "nationalistisen siiven" edustajaksi.

–  Tällaiset äänenpainot saavat Venäjällä yhä enemmän palstatilaa, mikä on huolestuttavaa, koska se vie eteenpäin ajatusta Venäjästä saarekkeena, jota vastaan kaikki muut toimivat, Tynkkynen sanoo.

Sipilä: Oikea tieto perille

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää ensisijaisesti valtionyhtiö Fortumin tehtävänä puuttua sitä koskevaan uutisointiin. Hänen mukaansa myös hallitus on valmis tekemään osansa väärän tiedon leviämisen estämiseksi.

–  Tärkeintä on saada oikea tieto perille. Myöskin kuluttajien pitää oppia tunnistamaan ja vähän epäilemään maailmalla liikkuvaa tietoa, Sipilä sanoi Tukholman-vierailunsa yhteydessä tiistaina.

Sipilä arvioi toimittajille, ettei venäläisellä uutisoinnilla ole suoraa kytköstä Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoella. Ydinvoimalan osaomistaja ja laitostoimittaja on venäläinen ydinvoimayhtiö Rosatom.

"Äärinationalistisia ääniä"

Tynkkysen mukaan Fortumin toimintaa voidaan pitää Venäjän hallinnon näkökulmasta lähinnä myönteisenä. Fortum on osaltaan turvannut venäläisen ydinvoimalahankkeen toteutumista Pyhäjoella. Suomi puolestaan on näyttänyt viime viikkoina vihreää valoa Venäjän ja Saksan väliselle Nord Stream 2 -kaasuputkelle. Uniper-kaupan myötä Fortum osallistuu myös kaasuputken rahoitukseen.

–  Kun näistä myönnytyksistä huolimatta Fortumille annetaan tällaista niskaan, niin kyllä se kertoo, että konservatiiviset, äärinationalistiset äänet ovat saaneet enemmän painoarvoa Venäjän viestinnässä omalle kansalle ja myös ulospäin, Tynkkynen sanoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi