Sunnuntai, 20.1.2019 
Sebastian
Talous

Endominesin alkuvuosi vakautti taloutta - tuotantotauko ratkeaa lähiviikkoina

  • Esa Kurki
  • Juha Inkinen
Kultakaivosyhtiö Endominesissa ehti tapahtua paljon ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

- Toteutimme useita strategisesti tärkeitä liiketoimia, jotka luovat perustan tulevalle kasvulla ja kehitykselle. Saatoimme menestyksekkäästi päätökseen 189 miljoonan kruunun merkintäoikeusannin, järjestelimme kaiken pankkilainan pois taseestamme ja saimme Joensuun Kauppa ja Koneesta merkittävän sijoittajan yhtiöön.

- Lisäksi laajensimme kansainvälistä toimintaamme hankkimalla TVL Goldin ja sen viis kultaesiintymää Idahossa Yhdysvalloissa, kertaa toimitusjohtaja Saila Miettinen-Lähde vilkasta alkuvuotta tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hänen mukaansa tammi-maaliskuun taloudelliseen tulokseen heijastuivat vuoden alkuviikkojen vaikeat kiviolosuhteet.

Liikevaihto laski edellisvuodesta nelisen prosenttia 27,4 miljoonaan Ruotsin kruunuun, noin 2,7 miljoonaan euroon.

Käyttökate painui - 0,83 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin käyttökate oli miinuksella 0,13 miljoonaa euroa.

Kullan tuotanto laski runsaat 5 kiloa 92,1 kiloon. Syötemalmin määrä väheni noin 8 prosenttia, mutta sen kultapitoisuus nousi 2,9:stä 3,0 grammaan tonnille.

- Viimeaikaisten rahoitusjärjestelyjen johdosta taloudellinen asemamme on kuitenkin edelleen vakaa ja mahdollistaa suunnitelmien mukaisen etenemisen niin Yhdysvalloissa kuin Suomessa, toimitusjohtaja toteaa.

Endomines aloitti kuukausi sitten noin 40:tä työntekijää koskevat yt-neuvottelut työvoiman käytön vähentämisestä Pampalossa.

Yhtiö päättää neuvottelujen jälkeen kuluvalla vuosineljänneksellä mahdollisesta investoinnista vinotunneliin Pampalon kaivoksen syväjatkeessa Ilomantsissa.

Kullan nykyinen, suhteellisen alhainen, hintataso ei puolla investoinnin tekemistä.

Aiemmin kerrotun mukaisesti investoinnin lykkääntyminen merkitsisi sitä, että kullantuotanto Pampalon kaivoksella keskeytyy väliaikaisesti ensi syyskuun lopulta lähtien.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa