Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Talous

PKO haluaa rakentaa kauppahallin torin aurinkoiselle laidalle - Ison Myyn omistajat vastustavat jyrkästi

  • Jaana Kainulainen
  • Mikko Makkonen

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on tehnyt aloitteen torin kaavan muuttamisesta niin, että kauppahallin voisi rakentaa Siltakadun varrelle kauppakeskus Ison Myyn puolelle. Nykyisen kaavan mukaan kauppahallin paikka on Carelicumin edessä. Kauppakeskuksen omistajat vastustavat aietta ja vaativat kaupunkia keskeyttämään prosessin alkuunsa.

PKO:n aloite on tällä hetkellä Joensuun kaupungin kaavoituksen käsittelyssä. Kaupunkirakennelautakunta käsittelee aloitetta mahdollisesti jo ennen juhannusta.

- PKO haluaa rakentaa liikerakennuksensa torin aurinkoiselle puolelle. Keskustelemme virkamiesporukalla ja valmistelemme asiaa. Kaupunkirakennelautakunta tekee linjapäätöksen, onko kaavamuutokselle ja suunnittelualueen varaamiselle edellytyksiä eli viedäänkö asiaa eteenpäin. Sitten seuraa mahdollisesti normaali kaavamuutosprosessi, toteaa kaavoituspäällikkö Juha-Pekka Vartiainen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaavamuutokset päättää lopullisesti kaupunginvaltuusto.

Juttu jatkuu kuva alapuolella.

IMG7486Karjalainen20120704 PKO:n uusien suunnitelmien mukaan Joensuun kauppahalli rakennettaisiin paikalle, jossa aiemmin oli Marttakahvio.

Kauppakeskus Ison Myyn omistajat vastustavat jyrkästi PKO:n suunnitelmia.

- Kantamme on, että kaupungin ei tulisi jatkaa tätä prosessia vaan pitäytyä alkuperäisessä sopimuksessa. Ison Myyn pääsisäänkäynti on Siltakadun puolella. Miksi heikentää jo toimivan virkeän kauppakeskuksen näkyvyyttä torille päin? Turha viedä elinvoimaa pois olemassa olevilta yrityksiltä ja kauppakeskuksilta, toteaa Kauppakeskus Iso Myy Oy:n hallituksen jäsen Harri Broman.

Kauppakeskuksen omistajat ovat kirjelmöineet kaupungille asiasta. Pohjois-Karjalan Arvopaperi Oy:n toimitusjohtaja Juhani Reinikaisen mukaan vastustusrintama on yhteneväinen.

- Pidimme ylimääräisen hallituksen kokouksen, kun kuulimme tästä aikeesta. Emme ymmärrä tätä vaihetta, koska kaupungilla ja PKO:lla on hiljattain tehty sopimus, jossa liikerakennuksen paikka on määritelty. Nyt asiaa pitäisi hämmentää uusin perustein ja uudella tavalla, Broman kummastelee.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa rakentaa parhaillaan omistamansa yhtiön lukuun Joensuun Toriparkkia, jonka on määrä valmistua syksyllä. Toriparkin rakentamissopimukseen kuului rakennusoikeutta liikerakennukselle torin eteläpäähän eli samalle paikalle, josta kauppahalli purettiin syksyllä 2016.

– Kysymys on siitä, haluammeko Joensuun torille ja Pohjois-Karjalan pääkaupunkiin kauppahallin. Olemme puhuneet tästä asiasta eri puolilla, että kauppahalli pitäisi rakentaa torin pohjoispäähän. Haluamme hakea parhaan mahdollisen ratkaisun. Sijainniksi sopisi joko itäpuoli tai sitten alkuperäinen paikka torin pohjoispäässä. Viimeisin kauppahallin paikka ei toimi, se nähtiin vuosien varrella, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

– Elinvoimainen keskusta kauppahalleineen on kaikkien etu. Uusi liikerakennus täytyy saada kannattavaksi myös pienyrittäjille, joita on siihen tulossa jo sopimuksen myötä. Tyhjä halli ei ole kenenkään etu.

PKO väläytteli viime kesänä myös sellaista vaihtoehtoa, ettei kauppahallia rakennettaisi ollenkaan. Tuolloin PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoi, että liikerakennusta on työstetty ajatuksissa ja keskusteluun tuodaan uusia vaihtoehtoja.

Kauppahallin rakentamista Siltakadun varteen kannattavat Joensuun Carelicum-korttelin kiinteistöt, jotka tekivät huhtikuussa kaupungille aloitteen, olisiko torin etelälaidalle sijoitettavan kauppahallityyppisen rakennuksen lopullista sijaintia vielä harkita uudelleen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa