Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Talous

Pellettiä käyttävällä minivoimalalla voi päästä eroon sähkölaskuista

  • Esa Kurki
  • Marko Puumalainen
Anssi Kokkonen kertoo, että CHP-yksikön kattilassa nuohouskin sujuu automaattisesti ja näyttö ilmoittaa, milloin on aika tyhjentää tuhkasäiliö. Anssi Kokkonen kertoo, että CHP-yksikön kattilassa nuohouskin sujuu automaattisesti ja näyttö ilmoittaa, milloin on aika tyhjentää tuhkasäiliö.
Uusiutuvan energian hajautettu tuotanto on kehittynyt ja monipuolistunut viime vuosina. Lämmön ohella myös sähkön pientuotantoon on tullut varteenotettavia vaihtoehtoja niin aurinkoenergian kuin bioenergian puolella.

Bioenergian projektitöitä Karelia-ammattikorkeakoululla tekevä Anssi Kokkonen (kuvassa) esitteli Uusiutuvilla omavaraisuus -tilaisuudessa Joensuussa pienen mittakaavan CHP-tuotantoa - mahdollisuutta sähkön- ja lämmöntuotantoon puupelleteillä.

Uusi nano-CHP-yksikkö on käytössä Karelia-amk:n ylläpitämässä Sirkkalan energiapuistossa. Laitteistoa ei ole vielä saatavissa Suomen markkinoilta, koska sillä ei ole maahantuontia ja edustajaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Omakotitalolle tarkoitettua laitteistoa valmistaa itävaltalainen Ökofen, ja sen sähkön tuotanto perustuu stirling-tekniikkaan.

- Sirkkalan laitteisto on tällä hetkellä tiettävästi ainoa Pohjoismaissa. Vuosi sitten näitä oli asennettuna Keski-Euroopassa noin 30 kappaletta, mutta myynti alkoi varsinaisesti viime syksynä.

- Laitteiston hyllyhinta on pienen pellettisiilon kanssa piirun verran päälle 20 000 euroa.

Valmistajalla on ajatuksena, että hybridivalmiuden ansiosta asiakas voi päästä asumaan täysin "energiaitsenäiseen" kotiin.

Kokkonen laskeskelee, että sähköverkosta vapautumiseen tarvittaisiin yhteensä noin 35 000 euron investointi, kun Ökofenin laitteistoon lasketaan liitettäväksi akkupaketti, aurinkopaneelit ja invertteri.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa