Keskiviikko, 12.12.2018 
Tuovi
Talous

Kaivokset kasvattavat bkt:tä yli miljardilla - akkutarve lisää mahdollisuuksia

  • Esa Kurki
  • Kimmo Kirves
Kaivosteollisuus kasvattaa Suomen bruttokansantuotetta 1,2 miljardilla eurolla vuodessa. Konsulttiyhtiö KPMG:n tekemän tuoreen selvityksen mukaan kokonaisvaikutus kansantalouden tulovirtoihin on kaikkiaan kolme miljardia euroa.

KPMG:n selvityksessä ovat mukana sekä suorat että epäsuorat vaikutukset. Kaivosala kerryttää henkilötyövuosia yhteensä noin 13 000.

Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtajan Pekka Suomelan mukaan alan näkymät ovat piristyneet muutaman viime vuoden aikana. Tähän vaikuttavat maailmantalouden parantuminen sekä megatrendit, kuten liikenteen sähköistyminen ja energiamurros.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Esimerkiksi sähköautojen akkujen tuotanto on meille suuri mahdollisuus. Suomesta löytyy kaikkia tarvittavia akkumetalleja ja niiden jatkojalostukseen osaamista. Kasvava akkutuotanto tarvitsee uutta kaivostoimintaa, koska jo käytössä olevat raaka-aineet eivät kierrätettynäkään riitä nopeasti kasvaviin tarpeisiin, Suomela toteaa tiedotteessa.

Suomessa on vireillä useita uusia hankkeita esimerkiksi kobolttikaivosten avaamiseksi ja kobolttisulfaatin ja -rikasteen tuottamiseksi.

Kaivosalan kehitysyhtiöllä FinnCobaltilla on menossa Outokummussa hanke Hautalammen vanhan kaivoksen avaamiseksi. Tarkoituksena on tuottaa akkuteollisuuden tarvitsemia koboltti- ja nikkelikemikaaleja.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa