Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Talous

Keva joutunee syömään sijoituspääomaansa eläkkeisiin

  • Esa Kurki
  • Marko Puumalainen

Suomen suurimman työeläkevakuuttajan Kevan sijoitustuotto jäi ensimmäisellä vuosipuoliskolla vain 0,7 prosenttiin, kun pitkän aikavälin pääomapainotettu tuotto on 4,2 prosenttia.

- Tänä vuonna tekee tiukkaa, että päästään plussalle, kun markkinaheilunta on lisääntynyt rajusti. Kuluva vuosi voi olla sikäli poikkeuksellinen, että joudumme ehkä syömään muutamalla kymmenellä miljoonalla eurolla sijoitusvarallisuutemme pääomaa, jos sijoitustuotot jäävät nollaan tai miinukselle, arvioi Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen (kuvassa).

Hän ei pidä tilannetta dramaattisena, sillä työeläkeala on pitkäaikainen sijoittaja eikä yksittäinen heikko vuosi hetkauta järjestelmää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kietäväinen näyttää käyrältä, että kuluva vuosi alkoi lupaavasti hyvässä nousussa, mutta sitten tulivat Trumpin tviitit ja uhka kauppasodasta nousi pintaan. Kauppasota hidastaa talouskasvua, mikä on myrkkyä sijoitustuotoille.

- Osakkeiden vuoristorata kuvaa hyvin tilannetta; epävarmuus on suuri markkinoilla kauppasodan uhatessa. Keva on varautunut tilanteeseen niin, että meillä on aika merkittävä osa sijoitusvarallisuutta tällä hetkellä ihan rahana. Jos markkinoilla tulee korjausliike, niin pystymme reagoimaan siihen nopeasti.

Kevan eläkemaksutulot jäivät viime vuonna ensimmäistä kertaa pienemmiksi kuin eläkemenot; vajaus oli 37 miljoonaa euroa. Tarve sijoitustuottojen ja pääoman käyttöön kasvaa melko jyrkästi lähivuosina. Vuoden 2025 jälkeen Kevan arvioidaan tarvitsevan vuosittain jo kaksi miljardia euroa eläkkeiden maksuun sijoitusvarallisuuden puolelta.

Lisää aiheesta tilaajille:

Kevan Kietäväinen: Tänä vuonna tekee tiukkaa päästä plussalle

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa