Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Talous

Sijoitusmarkkinoilla riittää pilviä – "Se päivä tulee, että tavara osuu tuulettimeen"

  • STT
Varman sijoitusten tuotto jäi vaatimattomaksi. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen Varman sijoitusten tuotto jäi vaatimattomaksi. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Pitkän nousuputken jälkeen finanssimarkkinoilla on kasaantunut useita pilviä, tuoreimpana Turkki. Monissa pörsseissä maailmalla pörssinousu on isossa kuvassa jatkunut jo keväästä 2009 saakka.

Työeläkeyhtiö Varman sijoituksista vastaavan varatoimitusjohtaja Reima Rytsölän mukaan viimeiset pari vuotta on ollut hyvin houkuttelevaa etsiä koko ajan syitä, miksi olla markkinoilla pienemmällä osakepainolla mukana.

–  Ainoa tapa menestyä tässä sijoitustoiminnassa on ollut, että on ollut riittävästi riskissä kiinni, Rytsölä sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nykyisessä markkinatilanteessa salkun tuotto Rytsölän mukaan "elää ja kuolee" globaaleista osakemarkkinoista.

Hänen mukaansa Varma on nyt jonkin verran pienentänyt osakepainoa kauppasotahuolien kasvaessa.

–  Kun olet riskissä kiinni, se päivä tulee ihan varmasti, että tavara osuu tuulettimeen ja sitten ei ole ihan puhdasta kaikin paikoin, Rytsölä sanoi.

Alkuvuoden markkinaheilunnan jäljiltä Varman sijoitusten tuotto jäi 1,7 prosenttiin vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Vuosi sitten sijoitukset tuottivat 4,7 prosenttia.

Leviääkö Turkin kriisi?

Suomi on purjehtinut jo tovin nousukauden keskellä, ja myös muualla euroalueella talouden vire on ollut hyvä. Varman toimitusjohtajan Risto Murron mukaan näyttää siltä, että euroalueen suhdannehuippu on ohitettu. Talousluvuissa on tultu jonkin verran alaspäin.

–  Ehkä sellaiseen vähän normaalimpaan kasvuun, ottaen huomioon eurooppalainen ikärakenne. Tämä ei ole mitään taantumaa, vaan kasvun tasaantumista, Murto sanoi.

Pilviä taloudessa tällä hetkellä kuitenkin riittää. Kauppasodat, Turkki, brexit ja Italia. Kauppasota on viriämässä "monella rintamalla", joista Murron mielestä tärkein tullee olemaan Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen "rintama".

Talouskriisiin ajautunut Turkki on ollut otsikoissa isosti viime päivät. Murto arvioi, että Turkin kriisin pitäisi levitä muille kehittyville markkinoille tai yhdistyä muihin riskeihin, jotta siitä tulisi ongelma euroalueen taloudelle.

–  Konsensus näyttää olevan, että suora vaikutus ja välillinen vaikutus pankkisektorin kautta näyttäisivät olevan kohtalaisen pieniä, Murto arvioi.

Turkin kohdalla paljon riippuu seuraavista askelista.

–  Jos se on vain Turkki, jos se menee kohtalaisen nopeasti (Kansainvälisen valuuttarahaston) IMF:n haltuun, sen makrotaloudellinen merkitys suomalaiselle kotitaloudelle tai yritykselle on pieni, Murto sanoi.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa