Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Talous

Sähkökaappeja tekevällä outokumpulaisella Finelcompilla kivikovat kasvutavoitteet - eniten huolta työvoiman saannista

  • Esa Kurki
  • Marko Puumalainen

Vuosi 2017 oli outokumpulaiselle Finelcomp Oy:lle työteliäs, kun sekä rakennus- että metsäkoneteollisuus porskuttivat huippusuhdanteessa. Yrityksen liikevaihto nousi viime vuonna 12 prosenttia yli 16 miljoonan euron, ja se hakee edelleen kasvua niin sähkökeskustuotteiden valmistuksesta kuin ohutlevyn alihankintaliiketoiminnasta. Alihankinnan asiakkaista on merkittävin Ponsse Oyj.

Tänä vuonna rakentamisessa on tultu alaspäin, mutta metsäkoneiden kysyntä on jatkunut vahvana. Toimitusjohtaja ja pääomistaja Esa Kivi (kuvassa) ei arkaile visioida tulevaa.

- Nykyisten seinien sisällä voidaan konekantaa uusimalla ja tuotantotehokkuuteen edelleen panostamalla yltää 25 miljoonan euron liikevaihtoon, markkinoita kyllä on.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kivi, 45, on kotoisin Ylivieskasta Pohjois-Pohjanmaalta. Nyt hän asuu vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa Liperin Ylämyllyllä.

Outokummun yritysilmapiiristä ei löydy moitittavaa.

- Yhteistyö kaupungin kanssa on sujunut erittäin hyvin. Pienen paikkakunnan etuina on, että pääsee keskustelemaan avoimesti asioista suoraan kunnan päättäjien kanssa.

- Eniten olen huolissani työvoiman saannista, kun Joensuu ja Kuopio vetävät väkeä niin vahvasti, mutta Outokumpu on kärsinyt muuttotappiosta.

Kivi pohtii, että jos tavoitteen mukainen noin 10 miljoonan euron lisäys liikevaihtoon saavutetaan 5 vuodessa, niin työntekijämääränkin pitäisi kivuta lähemmäs kahtasataa.

Oletettavasti tulevina vuosina maahan tarvitaan yhtä enemmän tekijöitä muualta.

- Omien kokemusteni perusteella Suomeen muuttavilla on yleensä kova työnteon moraali; he tulevat tosissaan töihin.

Lisää aiheesta tilaajille: Kiven kovat tavoitteet lähivuosien kasvulle

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa