Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Talous

Videovuokraamoketju Makuuni hakeutui konkurssiin – kaikki noin 120 työntekijää irtisanotaan

  • STT
Elokuvavuokrausketju Makuuni on hakenut itsensä konkurssiin, kerrotaan Pohjois-Savon käräjäoikeudesta. Makuunin konkurssihakemus saapui käräjäoikeuteen maanantaina, ja oikeus asetti yhtiön konkurssiin tänään.

Konkurssipesän hoitaja, asianajaja Pertti Ylikraka sanoo STT:lle, että Makuunin kaikki noin 120 työntekijää irtisanotaan kahden viikon irtisanomisajalla. Ketjun liikkeet pyritään pitämään auki normaalisti ainakin kahden viikon ajan.

Makuunilla on noin 20 liikettä, joista Ylikrakan mukaan 13–15 on kannattavia. Tappiolliset liikkeet on tarkoitus sulkea loppuunmyynnin jälkeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pesänhoitaja kertoo, että Makuunin liiketoiminnalle etsitään parhaillaan jatkajaa. Neuvottelut toiminnan jatkamisesta ovat olleet käynnissä jo ennen konkurssia.

Jos jatkaja löytyy, osa Makuunin työntekijöistä voisi siirtyä vanhoina työntekijöinä uuden työnantajan palvelukseen.

Yrityssaneeraus ei pelastanut

Makuunin suurimpia velkojia ovat Danske Bank ja Ticketmaster. Danske Bankilla on saatavia noin 410  000 euroa ja Ticketmasterilla noin 320  000 euroa. Kaikkiaan Makuunilla on velkoja reilut kaksi miljoonaa euroa.

Yhtiön varoiksi on konkurssihakemuksessa ilmoitettu makeisvarasto, jonka arvo on noin 1,2 miljoonaa euroa.

Makuuni oli jo juhannuksen alla hakeutunut yrityssaneeraukseen. Saneerauksessa kävi kuitenkin ilmi, ettei yhtiö kykene maksamaan velkojaan eikä uutta rahoitusta saneerauksen jatkamiseksi löytynyt. Saneerauksen jatkolle ei ollut edellytyksiä, joten Makuuni päätti maanantaina hakeutua konkurssiin.

Painopiste siirtynyt karkkimyyntiin

Makuunin liiketoiminta on viime vuosina ollut selkeästi tappiollista. Yhtiön liiketulos painui yli miljoona euroa pakkaselle vuonna 2016, ja toiminta on jatkunut tappiollisena sen jälkeenkin.

Elokuvien vuokrausbisneksen kannattavuutta ovat viime vuosina nakertaneet Netflixin kaltaiset suoratoistopalvelut. Saneeraushakemuksessa Makuuni sanoo, että videoiden vuokraaminen on vähentynyt vuosi vuodelta, kun vuokraus on siirtynyt digitaaliseksi.

Samaan aikaan irtokarkkien myynti Makuuneissa on kasvanut, joten liiketoiminnan painopiste on siirtynyt yhä enemmän makeismyyntiin.

Karkkimyynnin kasvu ei ole riittänyt paikkaamaan videovuokrauksen pudotusta, joten Makuuni on pyrkinyt karsimaan kannattamattomia liikkeitä. Myymälöiden karsiminen on kuitenkin sujunut hitaasti määräaikaisten vuokrasopimusten tai pitkien irtisanomisaikojen takia.

STT ei ole tavoittanut Makuunin toimitusjohtajaa Hans Ehrnroothia kommentoimaan konkurssia. Konkurssihakemuksesta kertoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa