Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Talous

Osuustoiminta perusopetukseen? - Taloustieteen "kauhukakara" Itä-Suomen yliopiston erikoisuus

  • Jaana Kainulainen
  • Kimmo Kirves
Tuore professuurin haltija Reijo Karhinen, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Juha Kivelä ja Itä-Suomen yliopiston professori Anu Puusa vievät osuustoiminnan opetusta yhteistyössä eteenpäin. Tuore professuurin haltija Reijo Karhinen, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Juha Kivelä ja Itä-Suomen yliopiston professori Anu Puusa vievät osuustoiminnan opetusta yhteistyössä eteenpäin.
Osuustoiminta on vähän tutkittu yritysmuoto niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

- Osuustoiminta on vaikuttavuuteensa suhteutettuna selvässä alipainossa tutkimus- ja opetustoiminnassa, toteaa aineettoman pääoman professori Anu Puusa Itä-Suomen yliopiston kauppatieteen laitokselta.

Perinteiset taloustieteen teoriat eivät tunne osuustoimintaa, jota pidetään taloustieteen "kauhukakarana".

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Myöskään kansainvälistä tutkimusta ei juuri ole olemassa. Tarkoitus on tehdä osuustoiminnasta teoria täällä Joensuussa. Siltä pohjalta voimme tehdä esimerkiksi oppikirjoja. Ehdoton tahtotila ja toive on, että opetusministeriö huomioi osuustoiminnan ja se saadaan mukaan perusopetukseen ja opetussuunnitelmiin, toteaa Puusa, joka on muun muassa Pohjois-Karjalan Osuuskaupan hallituksen jäsen.

- Meillä on yhteistyötä ammattikorkeakoulun kanssa ja neuvottelut historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton kanssa osuustoiminnan opettamisesta. Tällaiset asiat vievät aikaa, sillä opetussuunnitelmat ja raamit ovat tiukat.

Itä-Suomen yliopisto on Puusan mukaan tällä hetkellä ainoa osuustoimintaa opettava kauppatieteellinen tiedekunta Suomessa. Osuustoiminnan professuuri ja opetusta on ollut aiemmin Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa