Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Talous

Aktia kehottaa päättäjiä varautumaan maailmantalouden kuohuntaan – pankki ennustaa, että vaikka nyt pyyhkii hyvin, talouskasvu alkaa laantua tämän vuoden jälkeen

  • STT
Aktia Pankin mukaan päättäjien on varauduttava tekemään muutoksia. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Aktia Pankin mukaan päättäjien on varauduttava tekemään muutoksia. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Vaikka talouskasvu on jatkunut hyvänä tänä vuonna Suomessa, talouden kasvuvauhti alkaa hiipua ensi vuonna. Samalla maailmantaloutta kuohuttavat riskit kasvavat, joten päättäjien on varauduttava nyt muutosten tekoon, arvioi Aktia Pankki taloudellisessa katsauksessaan.

Aktian uuden ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa 3 prosenttia kuluvana vuonna ja 2,2 prosenttia ensi vuonna.

–  Suomen päättäjät eivät voi rakentaa tulevaisuudenkuvaansa ja politiikkaansa sen otaksunnan varaan, että hyvä suhdanne tulee jatkumaan ikuisesti. Tällä hetkellä epävarmuustekijöitä on monia, ja meidän on oltava joustavia ja valmistauduttava toimimaan, mikäli jokin maailmantalouden riskeistä toteutuu, sanoo Aktian pääekonomisti Heidi Schauman.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Osa aloista kärsii tekijäpulasta

Aktian mukaan työllistyminen on kasvanut ja vakanssiluvut ovat historiallisen korkeita. Työttömyyttä ei ole kuitenkaan selätetty, vaikka sekä rakennus- että palvelusektorit kärsivät työntekijäpulasta.

Yhä vaikeampi rekrytointitilanne saattaa jarruttaa kasvua tuntuvasti, mikäli avoimia paikkoja ei saada täytettyä.

Siksi työnvälitykseen pitäisi pumpata enemmän voimavaroja samalla, kun tuetaan sekä uudelleenkoulutusmahdollisuuksia että työn perässä muuttamista.

–  Tällä hetkellä on todennäköisintä, että maailmantalouden kasvu jatkuu hyvänä vuosina 2018 ja 2019, mikä heijastuu maailmantalouden ennusteessamme. Riskit ovat kuitenkin selvästi kasvaneet vuoden 2018 alun aikana, eikä nopeaa korjausta voida sulkea pois, Schauman sanoo Aktian tiedotteessa.

Kasvun tielle tuovat riskejä Aktian mukaan muun muassa käynnissä oleva rahapoliittisten elvytystoimien alasajo, kauppasodat ja yleinen epävarmuus. Lisäksi Euroopassa ja sen liepeillä talous hölskyy niin Italiassa kuin Turkissakin ja Britannian ero EU:sta häämöttää nurkan takana.

– Vaikka nyt näyttääkin siltä, että EU pystyy pysymään tällä hetkellä käynnissä olevan erityisesti USA:n ja Kiinan välisen kauppasodan verisimmän taistelukentän ulkopuolella, emme kuitenkaan voi pitää itsestäänselvyytenä sitä, että maailmantaloudessa leviävä huoli antaisi meidän olla rauhassa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa