Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Talous

MTK kiittää K-ryhmän avausta Tuottajalle kiitos -kampanjassa - kaikkiaan tuottajille kerätty jo 900 000 euroa

  • Aaro Virolainen
  • Riikka Hurri
Positiivinen avaus kaupalta ja konkreettinen yritys löytää suoraa taloudellista tukea viljelijöille. Näin sanoo MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi K-ryhmän ratkaisusta kaksinkertaistaa alkutuottajille maksettu "lisätuki" Tuottajalle kiitos -kampanjansa elintarvikkeista.

Syyskuun alussa tuplattu tuki sisältyy nyt kymmenen suuren menekin Pirkka-tuotteen hintaan. Tuplaus on voimassa vuoden loppuun. K-ryhmän mukaan pienin kampanjatuki on kuusi senttiä, jonka se tilittää tuottajille 1,5 litran rasvattomasta maidosta ja kevytmaidosta.

Uudet tuotepakkaukset eivät ehtineet valmistua, kun Kesko jo halusi tukea suomalaista viljelijää. Siksi kiitos-kampanjan maitopurkeissa on merkintä vain kolmen sentin tuesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Esimerkiksi 300 grammasta Pirkka-kinkkusuikaleita tilitetään 50 sentin tuki, kun pakkaus väittää, että summa olisi 25 senttiä.

- Lisäosuuden tuplaus tehtiin akuutin tilanteen takia nopeasti. Päivitettyjä pakkauksia ei valitettavasti ollut mahdollista saada tuotteille tällä aikataululla, pahoittelee Keskon päivittäistavarakaupan viestintäjohtaja Mari Kalmari.

Kalmarin mukaan 2015 alkaneella kampanjalla on toistaiseksi kerätty 900 000 euroa tuottajille, joita on nyt mukana noin tuhat.

- Lisätuki on sisällytetty tuotteen hintaan. Lisätuen oikeudenmukainen jako tuottajille varmistetaan yhdessä MTK:n kanssa, Kalmari kertoo sähköpostitse.

K-ryhmä aikoo laajentaa kampanjansa tuotevalikoimaa merkittävästi, mihin se kertoo tarvitsevansa elintarviketeollisuuden apua.

- Haemme parhaillaan lisää tuottajia ja tuotteita yhdessä elintarviketeollisuuden kanssa, Kalmari viestittää.

MTK:n Sahi arvioi, että lisäarvo on laskettu toteutuneesta kaupasta, eikä hänellä ole syitä epäillä K-ryhmän kertomaa.

- Kesko on määritellyt lisäarvon tuotekohtaisesti. Lisäarvo tilitetään pääsääntöisesti osuuskuntien kautta tuottajille, Antti Sahi sanoo.

Sahi toteaa, että MTK odottaa tietysti lisää vastaavia toimia kaupalta. Hän huomauttaa, ettei maatalouden kannattavuusongelmia ratkaista "kriisitukikuvioilla".

- On välttämätöntä, että tuottajat saavat lisää rahaa markkinoilta. Siinä mielessä kaupalla on merkittävä rooli.

Edelliskesänä suomalaista maataloutta runteli kylmyys, päättyvänä kuivuus.

- Ollaan tilanteessa, että tiloilla ei ole enää puskureita, Antti Sahi pelkistää tilannetta.

K-ryhmä vetosi hiljattain suomalaisen ruoantuotannon puolesta esimerkiksi ilmoituksessaan Karjalaisen etusivulla.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa