Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Talous

Palkansaajien tutkimuslaitos ennustaa hidastuvaa kasvua ja paranevaa työllisyyttä

  • STT
Kauppasota uhkaa viennin kasvua. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA Kauppasota uhkaa viennin kasvua. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Palkansaajien tutkimuslaitos alentaa ennustettaan Suomen tämän ja ensi vuoden talouskasvusta. PT ennakoi nyt, että kasvua kertyy tänä vuonna 2,7 ja ensi vuonna 2,3 prosenttia. Viime keväänä PT odotti kasvulukujen olevan 0,4 prosenttiyksikköä korkeammat.

Kasvuarviota säädettiin alaspäin, koska PT arvioi kauppasodan muodostavan uhkan viennin kasvulle. Oletus on silti, että varsinaisen kauppasodan sijaan tullit johtavat vain kaupan kasvun hidastumiseen.

Talouskasvu alkaa näkyä myös työllisyyskehityksessä. PT arvioi, että työttömyysaste vähenee tänä vuonna prosenttiyksikön verran 7,6 prosenttiin ja ensi vuonna 7,4 prosenttiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Työllisyys on kohentunut erityisesti nuorimpien ja toisaalta ikääntyneiden työntekijöiden keskuudessa. Samalla kuitenkin 25–34-vuotiaiden miesten työllisyys alenee. PT suosittelee, että tämän työllisyyskehityksen yllättävän ilmiön syistä tehtäisiin tarkempi tutkimus.

Samalla kun työllisyys paranee, kohenee myös palkansaajien reaalinen ansiotaso. Viime vuonna reaaliansiot laskivat puoli prosenttia, mutta tänä vuonna ansiot kasvavat 0,8 prosenttia ja ensi vuonna 1,1 prosenttia. Samalla inflaatio kiihtyy tämän vuoden 1,1 prosentista 1,4 prosenttiin.

Myönteinen työllisyyskehitys kasvattaa niin valtion kuin kuntien verotuloja, mutta valtiontalous jää alijäämäiseksi muun muassa verojen alennusten seurauksena.

Hallitus on pyrkinyt siirtämään verotuksen painopistettä työn verotuksesta haittaveroihin. PT huomauttaa, että haittaverot eivät välttämättä ole tähän hyvä väline. Toisaalta verotus vähentää verotettujen tuotteiden kysyntää, toisaalta veron kiristys voi alentaa pienituloisen ostovoimaa jopa enemmän kuin suurituloisen. Työn veroale hyödyttää prosentuaalisesti enemmän suuri- kuin pienituloisia.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa