Torstai, 23.5.2019 
Lyydia, Lyyli
Talous

"Metsäteollisuus on osa ratkaisua eikä osa ongelmaa” - Koivukuidusta viime kuukausina samoja kantohintoja kuin havukuidustakin

  • Esa Kurki
  • Kimmo Kirves

Metsäteollisuus on maksanut koivukuidusta viime kuukausina samoja kantohintoja kuin havukuidustakin. Savo-Karjalassa koivukuidun hinta on noussut puutavaralajeista suhteessa eniten vuoden aikana. Kuluvan vuoden syyskuussa koivukuidun keskihinta oli Savo-Karjalan alueen uudistushakkuilla 19,16 euroa kuutiolle, liki 14 prosenttia viime vuotta korkeampi.


Luonnonvarakeskuksen tilastotietokannan mukaan myös muiden puutavaralajien keskihinnat ovat nousseet viime vuodesta: vaihteluväli oli koivutukin 5,5 prosentista kuusitukin 11 prosenttiin.  

Metsäyhtiöiden mukaan kaikille puutavaralajeilla riittää nyt kysyntää tasaisesti. Puunostajat toivovat tässä vaiheessa, että pakkanen ehtisi kovettaa maat kunnolla korjuukuntoon ennen lumisateita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pellervon taloustutkimus PTT on ennakoinut, että yksityismetsien puunmyynneistä kertyy tänä vuonna bruttokantorahatuloja ennätykselliset 2,2 miljardia euroa. Kasvua edellisvuoteen on tulossa runsaat 15 prosenttia.


Suurella osalla metsäteollisuutta meneekin nyt paremmin kuin vuosiin. Metsäteollisuudessa kannetaan kuitenkin huolta siitä, että hakkuita aletaan rajoittaa ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

– On tärkeää, että puun teollista käyttöä muistetaan arvostaa. Vastuullinen suomalainen metsäteollisuus on ilmastomyönteisine tuotteineen osa ilmastonmuutoksen ratkaisua eikä osa ongelmaa, muistutti Metsäteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtajana jatkava Ilkka Hämälä kuluvalla viikolla yhdistyksen kokouksessa.

Metsä Groupin pääjohtajana toimiva Hämälä toivotti myös tervetulleeksi julkisen keskustelun metsäteollisuuden merkityksestä ilmastonmuutoksessa.

Metsäteollisuus ry:n hallituksessa jatkaa muun muassa toimitusjohtaja Lauri Junnila lieksalaisesta Pankaboard Oy:stä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa