Tiistai, 19.1.2021 
Henri, Henna, Heikki
Talous

VR:n pilkkominen ei välttämättä valmistu ennen kevään eduskuntavaaleja

  • STT
Hallituksen suunnitelma VR:n pilkkomisesta viivästyy selvästi alkuperäisestä suunnitelmasta, ja uusien yhtiöiden perustaminen saattaa siirtyä eduskuntavaalien yli, liikenne- ja viestintäministeriöstä vahvistettiin STT:lle perjantaina.

VR ja liikenneministeriö sopivat kesällä rautateiden henkilöliikenteen kilpailuttamisen avaamisen etenemissuunnitelmasta, jonka mukaan VR:n toiminta muuttuisi jo tämän vuoden aikana. Tarkoitus oli, että vuodenvaihteeseen mennessä VR:stä olisi irrotettu uusi yhtiö Etelä-Suomen taajamajunia varten. Toiseen uuteen yhtiöön siirrettäisiin kymmenkunta VR:n nyt omistamaa eteläsuomalaista asemaa. Suunnitellut kalusto- ja kiinteistöyhtiöt olisivat ministeriön omistusohjauksen alaisia.

Nykyinen VR vastaisi edelleen henkilö- ja tavaraliikenteestä. VR:n alaiseksi jäisi myös erillinen, uusi kunnostusyhtiö.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt on selvää, että kalusto- ja kiinteistöyhtiöiden aikataulu oli liian optimistinen, sanoo liikenneministeriön konserninohjausosaston päällikkö Rami Metsäpelto STT:lle. Hän sanoo kuitenkin, että yhtiöiden valmistelussa on edetty pitkälle.

Ensimmäisenä aikataulun viivästymisestä kertoi Yle.

Saattaa lykkääntyä alkukesälle

–  Käytännössä yhtiöiden perustaminen menee keväälle, ehkä alkukesälle, Metsäpelto sanoo.

Virkamiehenä hän ei halua ottaa kantaa siihen, mitä tapahtuu, jos valmistelut eivät olekaan maalissa ennen huhtikuun eduskuntavaaleja ja koko asia jää seuraavan hallituksen päätettäväksi.

–  En osaa arvioida miten silloin kävisi, mutta valmisteluissa lähdetään siitä, että keskeneräiset asiat hoidetaan, ja kun ne ovat valmiita, niin ne paketoidaan.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi STT:lle, että asia kuuluu liikenne- ja viestintäministeriölle. Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) ei perjantaina vastannut STT:n haastattelupyyntöön. Hän oli Moskovassa työmatkalla.

Hallitus päätti rautateiden henkilöliikenteen kilpailun avaamisesta huhtikuussa. Tavoitteena on ollut, että kilpailutettu liikenne alkaisi kesäkuussa 2022.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi