Maanantai, 28.9.2020 
Arja, Lenni
Talous

MTK: Vesiensuojelusta käyttämätöntä rahaa luomulle

  • Pekka Puustinen
  • Riikka Hurri
aihekuva aihekuva
Vesiensuojelutoimenpiteistä on jäämässä käyttämättä rahaa 45 miljoonaa euroa. Maataloushallinnossa on puolestaan 100 miljoonan euron rahoitusvaje. Vajeen takia maa- ja metsätalousministeriö ei aio tehdä tänä vuonna uusia luomusopimuksia eikä vanhoihin sopimuksiin liitetä lisäaloja.

Itä- ja Keski-Suomen MTK-liittojen yhteinen luomuvaliokunta esittää, että määrärahoja siirretään ministeriöiden välillä niin, että luomutuotannon määrää voidaan kasvattaa myös tänä vuonna.

Luomutuotteiden myynti vähittäiskaupoissa on kasvanut 50 prosentilla vuodesta 2012 ja oli viime vuonna kaikkiaan 309 miljoonaa euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Luomuvaliokunnan mielestä tuotannon täytyy kasvaa kysynnän kasvun mukaisesti. Toiseksi kansalliseksi tavoitteeksi on asetettu, että viljellystä alasta on luomuviljelyn piirissä 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Nyt prosenttiluku on 15, joten tavoite ei toteudu, jos luomuviljelyn kasvu pysähtyy.

Vaihtoehto lisärahoitukselle voisi valiokunnan mukaan olla se, että luomutilat vapautetaan osin valvontamaksuista.

Valiokunta moittii myös Eviran päätöstä, jonka mukaan luomutarkastuksia tehdään jatkossa tiloilla ilman ennakkoilmoitusta.

Valiokunnan mukaan varsinkaan kotieläintiloille ei voi tulla elintarvike- ja työturvallisuuden takia ilmoittautumatta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi