Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Talous

KORJAUS: Myös OP alkaa periä maksuja ahkerilta käteisnostajilta

  • STT
OP luopuu huhtikuun alussa maksuttomista käteisnostoista automaateilla. OP on ilmoittanut asiakkailleen, että kuukaudessa saa jatkossa neljä maksutonta nostoa, mutta viidennestä lähtien nostoista peritään 0,55 euroa kappale.

Omistaja-asiakkaille OP sallii kahdeksan ilmaista automaattinostoa kuukautta kohti. Omistaja-asiakkaita eli oman osuuspankkinsa jäsenmaksun maksaneita asiakkaita on 1,9 miljoonaa, yli puolet OP:n asiakaskunnasta.

OP:n henkilö- ja pk-yritysasiakkaiden liiketoiminnanjohtaja Harri Nummela kertoi STT:lle sähköpostitse, että OP:n asiakkaista kuusi prosenttia nostaa käteistä useammin kuin neljä kertaa kuukaudessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Käteisen käyttäminen vähenee koko ajan kaikissa ikäryhmissä, noin 10 prosenttia vuodessa, Nummela totesi.

Useimmat OP:n konttorit tarjoavat edelleen maksuttomia käteisnostoja. Käteistä saa myös lähes 2  000 kaupan kassalta, Nummela huomautti.

Käytännössä OP siirtyy huhtikuussa samaan käytäntöön, jota noudattavat Nordea ja Danske. Nordea sallii neljä maksutonta automaattinostoa kuukaudessa, ja viidennestä lähtien peritään 0,40 euron maksu.

Danske sallii viisi maksutonta nostoa ja perii seuraavista 0,60 euroa. S-Pankki tarjoaa maksuttomia käteisnostoja S-tililtä S-ryhmän toimipisteistä. Automaattinostot euroalueella maksavat kuudennesta nostosta eteenpäin euron kappale.

Suomen Pankissa kannetaan huolta käteisen saatavuudesta

Pankkien käteispalvelujen tarjonta on alkanut huolestuttaa Suomen Pankkia. Johtokunnan jäsen Tuomas Välimäki sanoi viime vuoden lopulla, että käteispalvelujen supistuminen on monin paikoin tapahtunut liian nopeasti. Noin kymmenen prosenttia suomalaisista käyttää edelleen käteistä pääasiallisena maksutapanaan.

Suomen Pankki on linjannut, että pankkien asiakkailla on oltava oikeus tehdä omalta tililtään kohtuullinen määrä ilmaisia käteisnostoja. Kohtuullinen määrä olisi Välimäen mukaan noin yksi nosto viikossa.

Pankit ja kauppaketjut tarjoavat käteisnostopaikaksi kauppojen kassoja, mutta Välimäen mukaan se ei ole riittävä ratkaisu. Kaikki kaupat eivät tarjoa tätä palvelua, eikä se ole saatavilla kaikkien pankkien asiakkaille, hän sanoi.

Taloustoimittajien tilaisuudessa puhunut Välimäki huomautti, että jos ihmiset alkavat maksujen takia nostaa kerralla enemmän käteistä, voi se aiheuttaa ongelmia. Kun lompakoissa ja kodeissa pidetään entistä suurempaa rahamäärää, lisääntyy myös huoli ryöstöistä ja varkauksista.

---

Torstaina (10.1.) lähetettyä juttua on korjattu perjantaina klo 15.00: Uudet maksut koskevat automaattinostoja. Nostot OP:n konttoreista pysyvät maksuttomina.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa