Maanantai, 1.3.2021 
Alpo, Alpi, Alvi
Talous

Kemijärven biojalostamo sai ympäristöluvan – lähes miljardin euron tehdashanke otti askeleen eteenpäin

  • STT
Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala kertoi vuosi sitten maaliskuussa, että puu aiotaan hankkia Suomesta. LEHTIKUVA / KAISA SIREN Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala kertoi vuosi sitten maaliskuussa, että puu aiotaan hankkia Suomesta. LEHTIKUVA / KAISA SIREN
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt ympäristö- ja vesitalousluvan Boreal Biorefin Kemijärven biojalostamolle. Asian vahvisti aluehallintoviraston lupajaoston puheenjohtaja Erkki Kantola STT:lle keskiviikkona.

Päätös ympäristöluvasta tulee julkiseksi perjantaina.

Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala kuvailee ympäristöluvan saamista suureksi askeleeksi hankkeessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Se on meille tosi tärkeä ja iso juttu. Ympäristölupa ratkaisee niin monta asiaa. Euroopassa ja Pohjoismaissa prosessit ovat menneet vaikeiksi, ja ympäristölupa on monessa asiassa se, joka tekee investoinneista vaikeita, Nivala sanoo STT:lle.

Tehtaan vuosittaisen tuotantomäärän on arvioitu olevan 500  000 tonnia, pääosin sellua Kiinan pehmopaperimarkkinoille. Tehtaassa on määrä valmistaa myös kankaisiin käytettävää liukosellua, mikrokiteistä selluloosaa esimerkiksi lääketeollisuuden tarpeisiin sekä mäntyöljyä.

Biojalostamon on arvioitu käyttävän vuosittain 2,8 miljoonaa kuutiometriä puuta. Nivalan mukaan puu aiotaan hankkia Suomesta. Päähankinta-alue on Itä-Lapin alue, Koillismaa sekä Keski- ja Ylä-Lappi.

Ympäristölupa käydään läpi tarkasti

Kemijärven biojalostamon toteutuminen otti harppauksen eteenpäin viime vuonna, kun kiinalainen sijoitusyhtiö Shanying osti enemmistön biojalostamosta. Kiinalaisyhtiö on tehtaan operatiivinen kumppani ja tuleva tuotteiden ostaja.

Nivala on haluton arvioimaan tehtaan aikatauluja. Hänen mukaansa seuraavaksi viimeistellään laite- ja urakointisopimukset ja käydään ympäristölupaa läpi.

–  Käsitykseni mukaan päästöehdot ovat kireämmät kuin olimme hakeneet, joten joudumme tarkastamaan laitetoimittajien kanssa, pääsemmekö nykyisillä suunnitelmilla päästöehtoihin.

Myös Shanyingin päässä ympäristölupaa tavataan tarkoin ennen kuin lopullinen rahoitussopimus allekirjoitetaan. Biojalostamohankkeen kokonaisinvestoinniksi on arvioitu 950 miljoonaa euroa.

–  Eiväthän tämän kokoisessa investoinnissa rahoituspäätökset ole muodollisia. Investoijat ja lainoittajat tutkivat kyllä tarkkaan ympäristöluvan ja siihen liittyvät ehdot, Nivala toteaa.

Työllisyysvaikutus yli tuhat henkilötyövuotta

Boreal Bioref arvioi verkkosivuillaan, että biojalostamo työllistää käynnissä ollessaan arviolta vajaa parisataa henkeä, ja kokonaistyöllisyysvaikutus on noin 1  100 henkilötyövuotta.

Tehtaan rakennusvaiheessa töissä on arvioitu olevan enimmillään lähes 3  000 henkeä.

Biojalostamohankkeen nokkamieheksi ryhtynyt Shanying on Kiinassa merkittävä pakkauspaperin ja pahvin tuottaja. Yhtiö osti viime vuonna ruotsalaisen Nordic Paper -yhtiön, joka valmistaa erikoissellua ja paperia. Nykyään Shanyingin vuosituotanto on yli kolme miljoonaa tonnia paperia ja miljardi neliömetriä levyä ja kartonkia.

Biojalostamohankkeessa on Boreal Biorefin lisäksi mukana kiinalainen valtionyhtiö China CAMC Engineering (CAMCE).

Myös Kemiin kaavaillaan suurta biotuotetehdasta

Metsäteollisuuskonserni Metsä Group kertoi huhtikuun lopulla aloittavansa biotuotetehdasta koskevan hankesuunnittelun Kemissä. Tehtaan on määrä tuottaa 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua vuodessa sekä muita biotuotteita.

Toteutuessaan Metsä Groupin uusi tehdas olisi pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos. Tällä hetkellä suurin on Metsä Groupin Äänekosken tehdas, jonka kapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia sellua.

Investointipäätökset Kemin-tehtaan osalta voidaan tehdä aikaisintaan ensi vuoden puolella.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi