Tulosta tämä sivu
Talous

Trumpin parjaama keskuspankin johtaja kertomassa talouden tilasta kongressissa

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin pääjohtaja Jerome Powell on sanonut keskuspankin seuraavan tarkasti kauppakiistojen vaikutusta maan talouteen. LEHTIKUVA / AFP Yhdysvaltain keskuspankin Fedin pääjohtaja Jerome Powell on sanonut keskuspankin seuraavan tarkasti kauppakiistojen vaikutusta maan talouteen. LEHTIKUVA / AFP
Yhdysvaltain keskuspankin Fedin pääjohtaja Jerome Powell kertoo tänään kongressin raha-asiainvaliokunnassa maan talous- ja rahapolitiikasta.

Kesäkuussa Fed ilmoitti pitävänsä ohjauskoron ennallaan 2,25–2,5 prosentin vaihteluvälissä. Fedin mukaan ohjauskoron laskeminen voi kuitenkin olla mahdollista lähitulevaisuudessa. Powell on sanonut keskuspankin seuraavan tarkasti kauppakiistojen vaikutusta maan talouteen. Hänen mukaansa paine koron laskemiselle on kasvanut.

Presidentti Donald Trump on useaan otteeseen vaatinut keskuspankkia laskemaan ohjauskorkoa ja uhannut siirtää Powellin pois pestistään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Powell on puolestaan sanonut, ettei Trump voi antaa hänelle potkuja. Hän on vakuuttanut pysyvänsä virassa nelivuotisen toimikautensa loppuun eli vuoteen 2021 asti.

Trump nimitti Powellin pääjohtajan virkaan marraskuussa 2017.

Powell korostanut Fedin poliittista riippumattomuutta

Powell on ollut Trumpin hampaissa viime vuodesta lähtien murtaen näin vakiintuneita poliittisia normeja, joiden mukaan presidentti välttää kommentoimasta rahapolitiikkaa.

Viimeksi viime perjantaina Trump hyökkäsi jälleen Fediä vastaan. Presidentti syytti sitä epäpätevyydestä, koska se ei hänen mielestään ole onnistunut piristämään taloutta.

–  Jos Fed laskisi ohjauskorkoa, me olisimme kuin avaruusalue. Mutta meillä ei ole Fediä, joka tietäisi, mitä tehdä, Trump sanoi.

Viime vuonna Fed nosti ohjauskorkoa neljä kertaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi