Tulosta tämä sivu
Talous

Yhdysvallat käynnistää tutkinnan Ranskan suunnittelemasta teknologiajättien verosta

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto käynnistää tutkinnan Ranskan suunnittelemasta, teknologiajätteihin kohdistuvasta verosta.

Yhdysvaltojen kaupallinen edustaja Robert Lighthizer sanoo lausunnossaan, että Yhdysvallat on hyvin huolissaan verosta, joka Ranskan parlamentin on määrä hyväksyä torstaina. Yhdysvaltojen mukaan vero kohtelee amerikkalaisyrityksiä epäreilusti.

Vero kohdistuisi Googlen ja Facebookin kaltaisiin teknologiajätteihin, ja se olisi kolme prosenttia liikevaihdosta Ranskassa. Veron kohteeksi joutuisi yhtiö, jonka liikevaihto olisi yli 750 miljoonaa euroa ja josta ainakin 25 miljoonaa olisi tehty Ranskassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös useat muut Euroopan maat ovat pohtineet vastaavanlaisen veron käyttöönottoa, koska teknologiajättien on katsottu maksavan Eurooppaan vähän veroja.

Yrityksiä verotetaan maissa, joihin ne ovat sijoittaneet pääkonttorinsa. Esimerkiksi Irlanti on houkutellut yrityksiä matalalla verotuksella. Samalla yritykset selviävät hyvin kevyellä verotuksella maissa, joissa ne tekevät kovia voittoja.

Rankaiseeko Trump tullimaksuilla?

Presidentti Trumpin hallinto käynnisti aiemmin samantyyppisen, Kiinaan kohdistuvan tutkinnan. Sen seurauksena Yhdysvallat lätkäisi Kiinalle tullimaksuja viime vuonna. Ranskan suunnitelmiin kohdistuvan tutkinnan pelätäänkin nyt kiristävän Euroopan maiden ja Yhdysvaltojen välejä.

Yhdysvaltojen kaupallinen edustaja Lighthizer käynnistää ensin useita viikkoja kestävät kuulemiset, joiden jälkeen on tarkoitus päättää, miten asiassa edetään.

Vaikka Ranskan suunnitelmiin kohdistuu vastalauseita, Yhdysvallat jatkaa lausunnon mukaan muiden maiden kanssa selvittelyjä siitä, kuinka teknologiajättejä pitäisi verottaa. Yhdysvallat tahtoisi, että asiasta päästäisiin laajempaan sopuun G20-maiden ryhmässä. Teknologiajäteistä ainakin Google on tukenut kyseistä väylää.

G20-maiden valtiovarainministerit näyttivät viime kuussa vihreää valoa teollisuusmaiden talousjärjestö OECD:n ehdotuksille, joiden tarkoitus on rukata kansainvälisen yritysverotuksen sääntöjä. Ministerit sanoivat lausunnossaan, että ratkaisua tavoitellaan vuoteen 2020 mennessä.

Lähteinä käytetty myös BBC:tä ja Washington Postia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi