Tulosta tämä sivu
Talous

Ranska hyväksyi veron yhdysvaltalaisille digijäteille – uusi laki hiertää maiden suhteita

Ranskan parlamentin hyväksymä GAFA-vero on nimetty yhdysvaltalaisyhtiöiden Googlen, Applen, Facebookin ja Amazonin mukaan. LEHTIKUVA / AFP Ranskan parlamentin hyväksymä GAFA-vero on nimetty yhdysvaltalaisyhtiöiden Googlen, Applen, Facebookin ja Amazonin mukaan. LEHTIKUVA / AFP
Ranskan parlamentti on hyväksynyt uuden veron digitaalisten palveluiden suuryhtiöille. Yhdysvaltalaisyhtiöiden Googlen, Applen, Facebookin ja Amazonin mukaan nimetty GAFA-vero on voimaantulleessaan kolme prosenttia yhtiöiden vuosittaisesta liikevaihdosta. Veron kohteeksi joutuu yhtiö, jonka liikevaihto olisi yli 750 miljoonaa euroa ja josta ainakin 25 miljoonaa olisi tehty Ranskassa.

Verolla yritetään rajoittaa yritysten mahdollisuutta tehdä voittoja Ranskassa ilman, että yritykset maksavat juurikaan veroja maassa. Myös useat muut Euroopan maat ovat pohtineet vastaavanlaisen veron käyttöönottoa, koska teknologiajättien on katsottu maksavan Eurooppaan vähän veroja.

Vero kiristää Ranskan ja Yhdysvaltojen suhteita

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhdysvallat on kertonut olevansa huolissaan verosta ja ilmoittanut käynnistävänsä tutkinnan asiasta. Presidentti Donald Trumpin hallinto käynnisti aiemmin samantyyppisen, Kiinaan kohdistuvan tutkinnan. Sen seurauksena Yhdysvallat lätkäisi Kiinalle tullimaksuja viime vuonna. Ranskan suunnitelmiin kohdistuvan tutkinnan pelätäänkin nyt kiristävän Euroopan maiden ja Yhdysvaltojen välejä. Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire kommentoi tutkinnan olevan ennennäkemätön tapahtuma maiden suhteissa. Hänen mielestään tällaiset uhkaukset eivät ole oikea tapa selvittää riitoja liittolaisten välillä.

–  Ranska on itsenäinen valtio ja se yksin päättää verotusmenettelystään, Le Maire totesi.

Yhdysvallat tahtoisi, että asiasta päästäisiin laajempaan sopuun suurten maiden G20-maiden ryhmässä. Teknologiajäteistä ainakin Google on tukenut kyseistä väylää.

G20-maiden valtiovarainministerit näyttivät viime kuussa vihreää valoa teollisuusmaiden talousjärjestö OECD:n ehdotuksille, joiden tarkoitus on rukata kansainvälisen yritysverotuksen sääntöjä. Ministerit sanoivat lausunnossaan, että ratkaisua tavoitellaan vuoteen 2020 mennessä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi