Tulosta tämä sivu
Talous

Verkon jätit joutuvat USA:n viranomaisten hampaisiin – nyt oikeusministeriö arvioi markkinajohtajien asemaa

Yhdysvaltain oikeusviranomaiset käynnistävät laajan selvityksen teknologiajättien toiminnasta ja niiden määräävästä markkina-asemasta. Isoihin verkkopalveluihin kohdistuvan arvioinnin tarkoituksena on selvittää, ovatko verkkojätit vähentäneet kilpailua tai tukahduttaneet innovaatioita alalla.

Yhdysvaltain oikeusministeriö ei nimennyt yhtään yritystä, mutta vaikuttaa siltä, että arviointi on suunnattu erityisesti Googlea, Facebookia ja Amazonia kohtaan.

Washington Postin tietojen mukaan tavoitteena on selvittää "laajalle levinneitä kuluttajien, yritysten ja yrittäjien huolia, jotka kohdistuvat hakuihin, sosiaaliseen mediaan ja joihinkin verkkokauppapalveluihin".

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Oikeusministeriön osasto selvittää, miten verkkopalveluiden markkinajohtajat ovat saavuttaneet asemansa ja osallistuvatko ne toimiin, jotka vähentävät kilpailua tai muulla tavoin vahingoittavat kuluttajia.

Ilmoitus Yhdysvaltain viranomaisten aloittamasta selvitystyöstä tulee sen jälkeen, kun EU lätkäisi Googlelle jättisakot määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. EU on myös aloittanut tutkinnan verkkokauppa Amazonista.

Osa yhdysvaltalaispoliitikoista on vaatinut jopa verkkojättien hajottamista. Muun muassa demokraattien presidenttiehdokas Elizabeth Warren on sanonut, että yritykset ovat liian isoja ja voimakkaita.

Analyytikot eivät silti usko, että viranomaiset vaativat yhtiöiden pilkkomista. Sen sijaan oikeusministeriöllä on muun muassa mahdollisuus lätkäistä tuntuvia sakkoja, jos ne toteavat yritysten rikkoneen kilpailulakeja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi