Keskiviikko, 12.5.2021 
Lotta
Talous

Lopullinen päätös on tehty: Stora Enso sulkee Kiteen tehtaansa tämän vuoden loppuun mennessä

  • Jani Leinonen

Suora lähetys Storan Enson tiedotustilaisuudesta Kiteeltä alkaa Karjalaisen verkossa kello 11.30.

Stora Enso sulkee Kiteen tehtaansa tämän vuoden loppuun mennessä. Yhtiö keskittää kuusisahatavaran tuotannon Varkauteen, minkä seurauksena Kiteen saha suljetaan kokonaan. Stora Enso tiedotti Kiteen tehtaan sulkemisesta torstaina.

Stora Enso perustelee keskittämispäätöstä sillä, että nyt yhtiö voi hyödyntää synergioita olemassaoleviin LVL-, sellu- ja kartonkitehtaisiin. Yhtiön tavoitteena on kannattavuuden ja kilpailukyvyn parantaminen osana kannattavuuden turvaamisohjelmaa.

Keskittämisen myötä Stora Enso sulkee Kiteen sahan pysyvästi tämän vuoden loppuun mennessä, mikä johtaa suoraan 73 työntekijän työsuhteen päättymiseen. Näistä enintään 20 voidaan hoitaa eläkejärjestelyin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaikkiaan sahan sulkeminen tarkoittaisi Keski-Karjalassa noin 130 työpaikan menettämistä. Varkauteen syntyy Stora Enson mukaan 20 uutta työpaikkaa.

- Kiteen sahan yhteistoimintaneuvotteluiden aikana ei valitettavasti ilmennyt sellaisia toimenpiteitä, joilla sahan kannattavuutta olisi voinut merkittävästi parantaa, sanoo Stora Enson Wood Products -divisioonan johtaja Jari Suominen yhtiön tiedotteessa.

Sahan sulkemispäätökseen johtaneen yt-neuvottelut päättyivät tällä viikolla.

- On tärkeää että tuemme nyt Kiteen sahan työntekijöitä uusien työmahdollisuuksien etsimisessä. Useat Kiteen lähialueen yritykset ovat ilmaisseet mielenkiintonsa palkata ammattitaitoista väkeä sahalta, Suominen jatkaa.

Kiteen kaupunki ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ovat jo aloittaneet valmistautumien sahan sulkemiseen. Tekeillä on rakennemuutoksen kasvupaketti, jolla Keski-Karjalan seutu on pyrkimyksenä kääntää uuteen nousuun.

- Tämä vaikuttaa jopa 500 ihmisen elämään ja perusturvaan, sillä monilla on perheet ja pieniä lapsia, totesi Kiteen kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen aiemmin.

Stora Enso järjestää mediatilaisuuden Kiteen sahalla torstaina. Karjalainen näyttää tilaisuuden suorana lähetyksenä verkkosivuillaan.

Aiemmin aiheesta:

Kiteellä suunnitellaan järeitä toimia sahan sulkemisen varalle: tekeillä 100 miljoonan euron arvoinen rakennemuutoksen kasvupaketti

Kiteen kaupunginjohtaja järkyttyi Stora Enson suunnitelmista: "Emme enää selviä ilman valtiovallan apua"

Kuuluuko Kiteen huuto ministereille? – Kaupunginjohtaja: Minulla on vahva tunne, että asiat järjestyvät

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi