Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Talous

Finnwatch varoittaa hiilipäästöistä tuotteiden takana – yritykset laiminlyöneet ilmastovastuunsa riskimaissa

  • STT
Finnwatchin mukaan yritykset ovat epätietoisia kulutustuotteiden taakse kätkeytyvistä hiilipäästöistä. LEHTIKUVA /Vesa Moilanen Finnwatchin mukaan yritykset ovat epätietoisia kulutustuotteiden taakse kätkeytyvistä hiilipäästöistä. LEHTIKUVA /Vesa Moilanen
Finnwatch varoittaa tuotteiden valmistuksen taustalla syntyvistä hiilipäästöistä.

Keskiviikkona julkaistun Finnwatchin kyselytutkimuksen mukaan yritykset ovat epätietoisia markkinoimiensa kulutustuotteiden taustalle kätkeytyvistä hiilipäästöistä riskimaissa. Alihankintaketjuissaan yritykset laiminlyövät vastuunsa päästöjen minimoimiseksi.

Suurin osa Finnwatchin kyselyyn vastanneista yrityksistä ei tiedä, millä energialähteellä niiden riskimaissa, kuten Kiinassa ja Intiassa, tehdyt tuotteet on valmistettu. Ne jotka tietävät, vahvistivat, että iso osa tuotannosta pyörii fossiilisella energialla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kyselyyn vastanneista yrityksistä yksikään ei ole sisällyttänyt hiilijalanjälkeen liittyviä vaatimuksia ostosopimuksiinsa näissä maissa.

–  Samalla kun Suomen kasvihuonekaasupäästöjä yritetään leikata, yritykset tuovat maahan valtavia määriä kivihiilellä ja muilla fossiilisilla polttoaineilla tuotettuja tuotteita, korostaa Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér tiedotteessa.

Hän muistuttaa myös kuluttajien vastuusta.

– Suomessa monet syyttävät Kiinaa ja muita Aasian maita kivihiilen poltosta ja ilmastokriisin kiihdyttämisestä. Nyt on aika huomata, että suomalaiset yritykset ja oma kulutuksemme ruokkivat fossiilisen energian kulutusta tuotantomaissa.

Raportissa on tiedot 35:sta Suomen markkinoille kuluttajatuotteita tuottavasta yrityksestä. Finér pitää tuloksia yllättävänä, sillä vastaajayritykset valvovat jo alihankkijoitaan riskimaissa ja vastaajia voidaan hänen mukaansa pitää monessa mielessä yritysvastuun edelläkävijöinä.

Finnwatchin taustalla on joukko suomalaisia kehitys-, kuluttaja-, ay- ja ympäristöjärjestöjä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa