Maanantai, 25.5.2020 
Urpo
Talous

Analyytikko Nokian rajusta kurssiromahduksesta: Odotusten hallinta mennyt pahasti pieleen

  • STT
Nokia laskee ennustettaan koko vuoden liikevoitosta. Lehtikuva/Markku Ulander Nokia laskee ennustettaan koko vuoden liikevoitosta. Lehtikuva/Markku Ulander
Verkkolaiteyhtiö Nokian kertomat tiedot aiempaa heikommista näkymistä olivat aika valtava pettymys, sanoo Inderesin analyytikko Mikael Rautanen STT:lle.

Nokia julkisti tänään heinä-syyskuun tuloksensa ja heikensi arviotaan liiketoimintansa kannattavuudesta tänä ja ensi vuonna. Samalla yhtiö ilmoitti keskeyttävänsä osingonmaksun.

Nokian kurssi romahti tänään heti Helsingin pörssin auetessa poikkeuksellisen jyrkkään yli 20 prosentin laskuun. Kello yhden aikaan kurssi oli yhä noin 20 prosenttia miinuksella. Nokian osakkeen arvo on laskenut tänään noin 3,80 euroon, kun eilisen päätöskurssi oli 4,72 euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rautasen mukaan pettymys oli erityisesti se, miten rajusti Nokia leikkasi ensi vuoden näkymiään. Nokia odottaa tekevänsä ensi vuonna liikevoittoa suunnilleen 9,5 prosenttia liikevaihdosta. Aiempi arvio oli 12–16 prosenttia.

Nokia heikensi arviotaan myös tämän vuoden liikevoittoprosentista. Uusi arvio on noin 8,5 prosenttia, kun aiempi haarukka oli 9–12 prosenttia.

– Sijoittajat ovat aiemmin luottaneet siihen, että Nokia pääsee tavoitteidensa mukaiseen vahvaan tulosparannukseen ensi vuonna. Nyt tältä odotukselta vietiin pohja alta. Siihen sijoittajat pettyivät, Rautanen sanoo.

–  Tilanne on jopa hieman kiusallinen siinä kontekstissa, että viikko sitten Ericsson nosti omia näkymiään.

Ruotsalainen Ericsson on kiinalaisen Huawein ohella Nokian keskeinen kilpailija verkkolaitemarkkinoilla.

Rautasen mielestä Nokian kilpailukyvystä viidennen sukupolven (5g) tietoliikenneverkoissa on syytä olla huolissaan, jos sitä vertaa pääkilpailijoiden kehitykseen.

– Sopimuksia on voitettu hyvällä prosentilla, ja Nokian olemassa oleva asiakaskunta 4g-verkoissa luo perustan ruveta rakentamaan kasvua 5g-aikakaudella. Mutta tällä hetkellä näyttää vähän heikolta.

Osingonmaksun keskeyttäminen poikkeuksellista

Rautanen kuvailee Nokian päätöstä osingonmaksun keskeyttämisestä hyvin poikkeukselliseksi. Hänen mukaansa yhtiö on osittain pyrkinyt profiloitumaan sijoittajille hyvänä osingonmaksajana.

Nokian hallitus päätti tänään, ettei tilikauden 2018 osinkojen kolmatta ja neljättä neljännesvuosittaista erää makseta.

Osavuosikatsauksen mukaan näin voidaan taata Nokian kyky lisätä 5g-investointeja, jatkaa investointeja kasvaville yritysliiketoiminnan ja ohjelmistojen strategisille painopistealueille ja vahvistaa Nokian kassa-asemaa.

Nokian kassavarat olivat supistuneet entisestään heinä-syyskuussa. Nettokassa ja lyhytaikaiset sijoitukset olivat nyt 344 miljoonaa euroa, kun ne edellisellä neljänneksellä olivat 502 miljoonaa euroa. Kassavarat ovat vähentyneet voimakkaasti vuoden takaisesta, jolloin varoja oli lähes 1,9 miljardia euroa.

Rautasen mukaan osingonmaksun keskeyttäminen kertoo siitä, että Nokialla on haasteita saada liiketoiminnan kassavirta positiiviseksi.

– Haasteet ovat jatkuneet pitkään, ja ne näyttävät edelleen jatkuvan, Rautanen sanoo.

Nokia alkoi jakaa osinkoja vuosineljänneksittäin tilikaudesta 2018 alkaen.

Rautanen uskoo, että Nokia pystyy palaamaan osingonmaksajaksi ensi vuoden aikana.

Markkina-arvosta kadonnut miljardeja euroja

Nokian osavuosikatsauksessa kertomat tiedot nostavat esiin kysymyksen siitä, olisiko yhtiön pitänyt jo aiemmin varoittaa näkymiensä heikentymisestä.

– Voisi sanoa, että kyllä tässä on odotusten hallinta mennyt pahasti pieleen, Rautanen sanoo.

– Huomioiden, miten merkittäviä nämä muutokset ovat, niin pikkasen ihmettelen, että ne tulevat vasta nyt.

Tämän päivän kurssiromahduksen myötä Nokian markkina-arvosta on pyyhkiytynyt pois noin viisi miljardia euroa. Yhtiön markkina-arvo on nyt suunnilleen 21 miljardia euroa.

Kansanosakkeena tunnetun Nokian kurssisyöksy on iskenyt loven myös monen suomalaisen piensijoittajan pörssiomistuksiin. Pörssisäätiön mukaan Nokian osakkeita oli viime vuodenvaihteessa noin 230 000 suomalaisella.

Rautasen mukaan tämän päivän uutiset tarkoittavat, että piensijoittajan on syytä suhtautua aiempaa kriittisemmin Nokian antamiin tulevaisuuden lupauksiin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa