Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Talous

Yhdysvallat määrää lisää tullimaksuja Airbusille – nousua kymmenestä prosentista viiteentoista

 • STT
Yhdysvallat aikoo jälleen kasvattaa tullimaksuja Euroopasta tuotaville Airbusin lentokoneille, kertovat viranomaiset. Tulleja aiotaan korottaa 15 prosenttiin maaliskuun 18. päivästä alkaen.

Maksut ovat olleet lokakuusta lähtien kymmenen prosenttia. Tuolloin Yhdysvallat asetti tulleja 7,5 miljardin dollarin eli yli 6,7 miljardin euron arvoiselle tuonnille EU:sta. Silloiset tullimaksut ovat koskeneet muun muassa Airbusia, useita eri juustoja, ranskalaisia viinejä ja skotlantilaisia viskejä.

Airbus vastasi Yhdysvaltojen ilmoitukseen ja sanoi pahoittelevansa sitä syvästi, koska se pahentaa entisestään kauppajännitteitä Yhdysvaltojen ja EU:n välillä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Airbus kertoi tammikuun alussa laajentavansa tuotantoaan Yhdysvalloissa. Laajennus koskee A320-sarjan koneita. Airbus kilpailee yhdysvaltalaisen Boeingin kanssa, jonka samankokoiset 737 Max -koneet ovat olleet lentokiellossa Indonesiassa ja Etiopiassa tapahtuneiden onnettomuuksien vuoksi.

Eurooppalaisvalmistajan mukaan tullimaksujen korotus aiheuttaa ongelmia amerikkalaisille lentoyhtiöille, joilla on jo nyt pulaa lentokoneista.

–  Jatkamme neuvotteluja amerikkalaisten asikkaidemme kanssa ja pyrimme lieventämään tullien vaikutuksia mahdollisimman paljon, Airbus sanoi.

Tullimaksut Trumpin aseena

Yhdysvallat ilmoitti uusista maksuista vain päiviä sen jälkeen, kun maan presidentti Donald Trump sanoi, että olisi aika aloittaa vakavat keskustelut kauppasopimuksesta Euroopan unionin kanssa.

Trumpin tiedetään pitävän tullimaksujen korotuksia painostuskeinona kauppaneuvottelujen vauhdittamisessa. Washingtonista on myös uhattu eurooppalaista autoteollisuutta. Uhka kohdistuu erityisesti Euroopan suurimpaan autonviejämaa Saksaan. Myös ranskalaiselle viinille saattaa olla luvassa lisää maksuja.

Trump haluaa, että EU avaisi markkinoitaan erityisesti yhdysvaltalaisille maataloustuotteille. Pöydällä on myös yhdysvaltalaisten digitaalijättien kuten Amazonin ja Facebookin verotus.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia

 • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
 • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa