Sunnuntai, 18.4.2021 
Valto, Valdemar
Talous

Koronaviruksen talousvaikutukset tulevat ryminällä – yrityksissä neuvotellaan tuhansien työntekijöiden lomautuksista

  • STT
  • Lehtikuva
Koronavirus on tyhjentänyt muun muassa ravintolat. Koronavirus on tyhjentänyt muun muassa ravintolat.

Koronavirustilanteen vuoksi yt-neuvotteluja on käynnistetty yhä uusissa yrityksissä.

Keskiviikkona iltapäivällä esimerkiksi Nokian Renkaat kertoi aloittavansa koko Suomessa olevaa henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut.

Mahdollisten lomautusten kohteena on yhteensä noin 1 630 ihmistä. Yhtiön mukaan mahdolliset lomautukset kestäisivät enintään kolme kuukautta työntekijää kohden.

Neuvottelujen piiriin kuuluvat myös Nokian Raskaiden Renkaiden, vähittäismyyntiketju Vianorin sekä Vianor Holdingin työntekijät.

Aiemmin päivällä metsäkoneyhtiö Ponsse ilmoitti yt-neuvottelujen aloittamisesta. Neuvotteluissa käsitellään mahdollista yrityksen toiminnan sopeuttamista vallitsevaan tilanteeseen määräaikaisilla lomautuksilla.

Syynä neuvotteluihin ovat yhtiön mukaan koronaviruksen leviämisen takia tapahtuvat komponenttitoimittajien tehtaiden sulkemiset Keski-Euroopassa, niistä aiheutuvat saatavuusongelmat ja varautuminen muihin mahdollisiin koronavirusepidemian vaikutuksiin.

Ponsse työllistää lähes 1 800 henkeä.

Myös teollisuudelle suunnittelupalveluja tarjoava pörssiyhtiö Etteplan kertoi keskiviikkona aloittavansa yt-neuvottelut koronaviruspandemiaan liittyvän tilapäisen kysynnän muutoksen takia.

Mahdollisten lomautusten kohteena on Etteplanin koko henkilöstö Suomessa, noin 2 100 työntekijää. Mahdolliset lomautukset kestäisivät enintään kolme kuukautta.

Jo tiistaina lomautuksia koskevista yt-neuvotteluista kertoivat muun muassa Stockmann ja VR. Majoitus- ja ravintola-alalla kurimus syvenee päivä päivältä, ja alalla odotetaan suurta lomautus- ja irtisanomisaaltoa.

Elinkeinoelämän keskusliiton tällä viikolla julkistaman kyselyn mukaan vajaa puolet, eli 40 prosenttia työnantajayrityksistä pitää lomautuksia tai irtisanomisia todennäköisinä koronaviruksen takia. Hieman suurempi osuus yrittäjistä uskoi, että virustilanteesta selvitään ilman lomautuksia tai irtisanomisia.

Kyselyn vastausaikana hallitus ei ollut vielä kertonut valmiuslakiesityksestään. Kyselyyn vastasi 780 yrittäjää ja yritysjohtajaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi