Perjantai, 30.10.2020 
Eila
Talous

EK:n kysely: Yritysten luottamus hallitukseen heikentynyt

  • STT
EK:n yrityskyselyyn vastasi 1 154 yrittäjää ja yritysjohtajaa, jotka ovat kaikki työnantajia. LEHTIKUVA / Jari Lam EK:n yrityskyselyyn vastasi 1 154 yrittäjää ja yritysjohtajaa, jotka ovat kaikki työnantajia. LEHTIKUVA / Jari Lam
Yritysten luottamus Suomen hallitukseen on heikentynyt kuukauden sisällä niin budjettiriihen kuin sitä edeltäneen julkisen keskustelun vaikutuksesta, ilmenee Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n yrityskyselystä.

73 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä kuvaili luottamustaan hallituksen kykyyn edistää yrittäjyyttä melko tai erittäin heikoksi. Yhdeksällä prosentilla luottamus oli melko tai erittäin vahva. Kuukausi sitten EK:n kyselyssä vastaavat luvut olivat 56 ja 15.

72 prosenttia yrityksistä taas arvioi, että niiden luottamus hallituksen kykyyn tehdä työllisyyttä edistäviä päätöksiä on melko tai erittäin heikko. Kahdeksan prosenttia kuvailee luottamustaan melko tai erittäin vahvaksi. Vastaavat luvut kuukausi sitten olivat 67 ja kahdeksan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kyselyn mukaan työnantajien arviot ovat silti Antti Rinteen (sd.) hallituksen saamia arvosanoja parempia. Vuoden 2019 syyskuussa hallituksen yrittäjyyspolitiikkaan luotti kaksi prosenttia ja 89 prosenttia arvioi luottamuksen heikoksi. Työllisyyspolitiikkaan luotti neljä prosenttia ja 81 kuvaili luottamustaan heikoksi.

Toiminnan supistumiseen uskoo lähes kolmannes yrityksistä

Kyselyssä yrityksiltä kysyttiin kantaa myös budjettiriihipäätösten vaikutuksiin.

31 prosenttia vastanneista esimerkiksi arvioi, että budjettiriihen päätökset heikentävät niiden työllistämisaikomuksia. Neljä prosenttia katsoi, että työllistämisen edellytykset paranivat. Investointiaikomuksiin vaikutus on 38 prosentin mielestä heikentävä ja neljän prosentin mielestä vahvistava.

Lisäksi kyselyn mukaan yritysten konkurssiuhka on pienentynyt, mutta toiminnan supistumiseen uskoo lähes kolmannes kyselyyn vastanneista yrityksistä. Nyt neljä prosenttia yrityksistä pelkää ajautuvansa konkurssiin, kun vastaava luku kuukausi sitten oli kahdeksan. 30 prosenttia kyselyyn vastanneista arvioi toimintansa supistuvan ja kuusi prosenttia laajentuvan lähikuukausina.

EK:n yrityskyselyyn vastasi 1  154 yrittäjää ja yritysjohtajaa, jotka ovat kaikki työnantajia. Vastausaika oli 17.–18. syyskuuta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi