Sunnuntai, 15.9.2019 
Sirpa
Talous

Kivihiilen rynnäkkö herätti hallituksen - turvevero ei nouse

  • Karjalainen
Metsähake ja turve saavuttivat tiukassa paikassa merkittävän torjuntavoiton, kun hallitus ei nostakaan turveveroa, kuten aiemmin suunniteltiin. Hallituksen kehysriihi kumosi veron noston.

-  Sitähän tämä merkitsee, ettei tilanne huonontunut entisestään. Kun turveveron korotuksesta lämmöntuotannossa luovutaan, niin metsähakkeen tukea sähköntuotannosta ei leikata lisää, selittää toimialapäällikkö Tage Fredriksson Bioenergia ry:stä.

Hän huomauttaa, että turpeen veroa nostettiin ja puusähkön tukea leikattiin runsas vuosi sitten, mikä on ajanut puun paikoin tukalaan asemaan: metsähakkeen käyttö on vähentynyt selvästi Suomen suurimmissa lauhdesähköä tuottavissa voimalaitoksissa, ja tilalle on tullut halventunut kivihiili. Pohjois-Karjalassa hiileen ei ole turvauduttu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Polttoaineita ei veroteta sähköntuotannossa, joten hiilen lisäverotuksella ei voida parantaa puusähkön asemaa.

-  Meidän tavoitteenamme on, että kotimaisen energian kilpailukyvyn parantamiseksi turpeen verotusta kevennetään ja hakkeen tukea nostetaan vuoden 2012 tasolle, Fredriksson linjaa.

Metsähakkeen käyttö on noussut 10-15 viime vuoden aikana. Viime vuoden lukuja ei vielä ole, mutta kasvutahti on hiipunut. Tänä vuonna Fredriksson ennakoi kasvun taittuvan jo laskuun.

Hänen mukaansa haketuen uusi heikennys olisi kasvattanut edelleen kivihiilen polttoa.

Lue lisää lauantain Karjalaisesta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa